19 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Επιβεβαιώνει ότι Ισραήλ και Χαμάς είναι κοντά στο «να τα βρουν» για τους ομήρους

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιβεβαιώνει το Κατάρ ότι Ισραήλ και Χαμάς είναι κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ ηγείται των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μιλώντας κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις για την επίτευξη συμφωνίας παραμένουν «πολύ μικρές».

Τα σημεία που είναι «στον αέρα» είναι πιο πρακτικά και υλικοτεχνικά, όπως εξήγησε, προσθέτοντας ότι υπήρξε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «έγκλημα» τις ενέργειες του Ισραήλ και την πολιορκία του νοσοκομείου Αλ Σίφα. «Το Ισραήλ δεν σέβεται διεθνείς νόμους ή συμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις δηλώσεις, το Al Jazeera σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε λόγο για υλικοτεχνικά κωλύμματα και όχι διαφωνίες για τον αριθμό των ομήρων ή την κατάπαυση του πυρός, υπονοώντας πως αυτά έχουν επιλυθεί.

Γάζα: «Ζώνη θανάτου» το νοσοκομείο Αλ Σίφα- Δεκάδες νεκροί στην Τζαμπαλίγια

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να συμφωνήσει σε προσωρινή μόνο κατάπαυση του πυρός και με αντάλλαγμα μόνο την επιστροφή των ομήρων. «Πρέπει όλοι μας να μείνουμε πιστοί στους τρεις στόχους που έχω θέσει. Ο πρώτος είναι να πετύχουμε μια πλήρη νίκη, να καταστρέψουμε τη Χαμάς… Ο δεύτερος είναι να επιστρέψουν οι απαχθέντες μας. Δεν υποχωρήσαμε από αυτήν την ιερή αποστολή. Μας καθοδηγεί συνεχώς. Και ο τρίτος είναι να διασφαλιστεί ότι μετά τη νίκη, η Γάζα δεν θα απειλήσει ποτέ ξανά τους πολίτες του Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει τη λωρίδα της Γάζας και ζήτησε «άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο στη Γάζα. «Μια φρίκη δεν δικαιολογεί μια άλλη φρίκη», δήλωσε και επανέλαβε ότι «η λύση δύο κρατών είναι η μόνη διέξοδος».

«Γνωρίζω ότι η λύση δύο κρατών απαιτεί απίστευτη προσπάθεια όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική πλευρά, για να οικοδομηθεί ένα κράτος. Εδώ η Παλαιστινιακή Αρχή έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν αξιοπρέπεια, το Ισραήλ αξίζει ασφάλεια, και οι δύο αξίζουν να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια στην ίδια γη», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Διαβάστε ακόμα:

Washington Post: Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους- Πώς σχολιάζουν Νετανιάχου, ΗΠΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό