28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Επερώτηση στη Βουλή για την αναστολή τακτικών χειρουργείων

Ειδήσεις Ελλάδα

Για το κρίσιμο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή εκατοντάδων τακτικών χειρουργείων, όλων των μονάδων, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»,  κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με ερώτηση και ΑΚΕ που κατέθεσε στην Βουλή, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας προσωπικού, του εν λόγω νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις των αναισθησιολόγων. 

Ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι την παρούσα στιγμή, οι διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι είναι μόλις οκτώ, ενώ οι οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου είναι δεκαεπτά, γεγονός  που σημαίνει ότι το νοσοκομείο αναγκάζεται να λειτουργεί με εννέα αναισθησιολόγους λιγότερους. «Τα περιστατικά τα οποία αναμένουν χειρουργική αντιμετώπιση ξεπερνούν τις 2.000, όπως αναφέρουν γραπτές καταγγελίες φορέων, κατάσταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, και ενίοτε τη ζωή, παιδιών και εφήβων. Στα περιστατικά αυτά συμπεριλαμβάνονται και παιδιά πάσχοντα από συγγενείς καρδιοπάθειες, με δεδομένη τη χρόνια υπολειτουργία και υποστελέχωση της αντίστοιχης παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.)»,  υπογραμμίζει ο βουλευτής.

Εν συνεχεία, επικαλούμενος την από 05/09/2022 επιστολή της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) προς τον Υπουργό Υγείας και το σύνολο των αρμόδιων φορέων, όπου αναφέρεται η απόφαση της Διευθύντριας του Χειρουργικού Τομέα για την  επ’ αόριστον αναστολή, όλων των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, όλων των ειδικοτήτων, ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι για τη δραματική αυτή εξέλιξη, «ο  Χειρουργικός Τομέας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο Υγείας με επίσημο έγγραφο, από τον Ιούλιο, για την αναστολή λειτουργίας του, λόγω των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων αναισθησιολόγων» και υπογραμμίζει ότι «η πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των επειγόντων περιστατικών σαφέστατα δεν επιλύει το πρόβλημα. Επίσης η μετακίνηση ενός ή δύο αναισθησιολόγων προσωρινά ή η προκήρυξη μικρού αριθμού θέσεων όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, δεν αποτελούν αξιόπιστες λύσεις».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τον αρμόδιο υπουργό γιατί δεν έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες προκηρύξεις – πρόσληψης μονίμων ιατρών με την ειδικότητα του αναισθησιολόγου πριν την επικείμενη συνταξιοδότηση, τι θα γίνει με τα εκατοντάδες χειρουργεία παιδιών και εφήβων που έχουν αναβληθεί μέχρι σήμερα και πότε θα γίνει η πρόσληψη νέων ιατρών αναισθησιολόγων για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, καθώς και του κινδύνου που εγκυμονεί για την υγεία πολλών παιδιών (έκθεση κινδύνου).

naftemporiki.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό