20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επενδύσεις 4 δισ. στο τραπέζι του Ελληνο-Εμιρατινού Φόρουμ

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Φάνη Ζώη[email protected]

Πολυμελής κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των HAE Dr Sultan Al Jaber, θα βρεθεί στην Αθήνα σήμερα και αύριο για το Ελληνο-Εμιρατινό Φόρουμ.

Το άνοιγμα στις αγορές της Μ. Ανατολής και η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων με τις χώρες του Περσικού Κόλπου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Στόχος του Φόρουμ είναι να επισφραγίσει και να εξειδικεύσει τη στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της κρατικής εταιρείας επενδύσεων ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ, από την ενέργεια μέχρι τις κατασκευές και από το real estate μέχρι τον τουρισμό, μαζί με επενδυτικές ευκαιρίες σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο ρόλος του Enterprise Greece είναι καθοριστικός, καθώς έχει αναλάβει να προωθήσει και να παρουσιάσει στους Εμιρατινούς συγκεκριμένα projects και επενδυτικές ευκαιρίες. Στη λίστα της αντιπροσωπίας με περισσότερους από 60 εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων και επιχειρήσεων από τα ΗΑΕ, περιλαμβάνονται ονόματα που ήδη έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα κρατικά funds ΑDQ και Mudabala. Με το πρώτο είχε υπογραφεί τον προηγούμενο μήνα συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ενώ για το δεύτερο υπάρχει συμφωνία για κοινές επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ σε startups και venture capital funds.

Το παρών στο Φόρουμ θα δώσουν και εμιρατινές επιχειρήσεις από τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτοβιομηχανία, την υγεία και φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές και υποδομές, τη διαχείριση αποβλήτων, όπως οι: Emirates Telecommunications Corporation – Etisalat, Abu Dhabi Investment Authority – ADIA, International Petroleum Investment Company – IPIC, Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company – TAQA, Dubai Holding Group, Al Dahra Agricultural Company, Fly Emirates.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν με κορυφαία στελέχη τους, μεταξύ άλλων, η Motor Oil, η Alpha Bank, η Mytilineos, η Eurobank, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, τα ΕΛΠΕ, η Alumil, η Archirodon, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το Ιατρικό Κέντρο, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Deca Investments, η Dolphin Capital Partners, το Elikonos Capital, η Ελβο, η EOS Capital Partners, η Goldair, η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, το ΤΑΙΠΕΔ, η Intracom, η Intrum, η Λουξ, η METIS, ο Όμιλος Μήτση και η Unipharma.

Επισημαίνεται ότι οι Β2Β συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και εμιρατινών επιχειρήσεων που θα λάβουν χώρα σήμερα και αύριο έρχονται σε συνέχεια των διμερών επαφών κορυφής που έχουν πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής. Εξάλλου, σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και συναντήθηκε με τον διάδοχο του Θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Σε εκείνο το ταξίδι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Μotor Oil υπέγραψαν στρατηγική συμφωνίαπλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) της Dioriga Gas.

Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και τη Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα. Επίσης η Μasdar υπέγραψε συμφωνία και με την Kyoto του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για την ανάπτυξη ΑΠΕ. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό