16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Επανάσταση φέρνει το Ozempic: Εκτός από το βάρος, βάζει φρένο σε καπνό

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν είναι μόνο οι διευθύνοντες σύμβουλοι στις βιομηχανίες τροφίμων που πρέπει να ανησυχούν για τα αποτελέσματα τους χάρη στα φάρμακα αδυνατίσματος η ζήτηση των οποίων έχει εκτοξευτεί, όπως το Ozempic. Σειρά παίρνουν οι επικεφαλής των μεγάλων βιομηχανιών καπνού και αλκοόλ που έχουν επίσης λόγους να ανησυχούν.

Κι αυτό γιατί μια νέα έκθεση από τη Morgan Stanley διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν φάρμακα GLP-1 – μεταξύ των οποίων οι Ozempic, Wegovy, Mounjaro και Zepbound – μειώνουν την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ ενώ λαμβάνουν τα φάρμακα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Quartz, η νέα κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους έχουν ήδη «χτυπήσεις κόκκινο» στους αριθμούς πωλήσεων λόγω της ικανότητάς τους να καταστέλλουν την όρεξη των χρηστών. Ωστόσο, τα σκευάσματα έχουν νέες προοπτικές που ανακύπτουν από μελέτες στους χρήστες τους.

Ειδικότερα η επενδυτική τράπεζα εξέτασε περίπου 300 χρήστες GLP-1 σχετικά με τις καταναλωτικές τους συνήθειες κατά τη λήψη του φαρμάκου. Οι αναλυτές της τράπεζας προειδοποίησαν προηγουμένως ότι η αυξανόμενη χρήση των GLP-1 θα ασκήσει κάποια μακροπρόθεσμη πίεση στις πωλήσεις γρήγορου φαγητού, καθώς οι χρήστες ανέφεραν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα στα εστιατόρια.

Ωστόσο η έκπληξη ήρθε από άλλο εύρημα αφού η έρευνά τους διαπίστωσε επιπλέον ότι οι χρήστες μειώνουν την πρόσληψη καπνού και αλκοόλ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: Θα μπορούσαν τα φάρμακα απώλειας βάρους να βοηθήσουν τους χρήστες να καπνίζουν ή να πίνουν λιγότερο;

Ενώ το 40% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι κάπνιζαν τσιγάρα τουλάχιστον κάθε εβδομάδα πριν ξεκινήσουν μια θεραπεία GLP-1, ο αριθμός αυτός έπεσε στο 24% μετά την έναρξη της θεραπείας. Εν τω μεταξύ, η εβδομαδιαία χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώθηκε από το 30% των ερωτηθέντων σε 16% αφού άρχισαν να παίρνουν GLP-1.

Η Morgan Stanley βρήκε παρόμοια αποτελέσματα όταν ρώτησε τους ερωτηθέντες σχετικά με τη χρήση αλκοόλ. Περίπου το 56-62% των καταναλωτών αλκοόλ σε GLP-1 ανέφεραν ότι έπιναν λιγότερο αλκοόλ από τότε που ξεκίνησαν τα φάρμακα, με περίπου το 14-18% να μειώσει πλήρως την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι ήταν «προσεκτικοί ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων» από την έρευνά τους σχετικά με τον αντίκτυπο των φαρμάκων GLP-1 στις εθιστικές συμπεριφορές. Ωστόσο, υπάρχουν ανέκδοτα στοιχεία από ασθενείς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που υποδηλώνουν ότι το GLP-1 μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να περιορίσουν τον εθισμό τους στο αλκοόλ και τον καπνό. Ενώ η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει την αιτιολογική σύνδεση μεταξύ των δύο, κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των GLP-1 στην κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.

Επιπλέον, η Morgan Stanley αναμένει ότι η φρενίτιδα του GLP-1 δεν θα επιβραδυνθεί σύντομα. Η παγκόσμια αγορά για φάρμακα GLP-1 θα φτάσει τα 105 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Προβλέπει επίσης ότι αυτά τα φάρμακα θα υιοθετηθούν από περίπου 31,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ (ή περίπου το 9% του πληθυσμού της χώρας) μέχρι το 2035. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό