18.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Επί Ασπαλάθων: Το τελευταίο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαν σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο Γιώργος Σεφέρης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών. Τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του, δημοσιεύτηκε το τελευταίο του ποίημα, που έκανε ξεκάθαρη τη στάση του κατά των Συνταγματαρχών…

Σαν σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971, έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές μας. Ο πρώτος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας -μόνο εκείνος και ο Οδυσσέας Ελύτης είχαν αυτή την τιμή – ο Γιώργος Σεφέρης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους (τόσο με τη διπλωματική, όσο και με την ποιητική ιδιότητά του) της χώρας μας.

Η γλώσσα του πάντα πυκνή και εύστοχη, συγκέντρωσε αυτό που ο ίδιος ονόμασε επιγραμματικά «καημό της ρωμιοσύνης». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας από τους πιο διάσημους στίχους του, το πολυδιαβασμένο «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» από το ποίημα με τίτλο «Με τον τρόπο του Γ.Σ.». Σε ηλικία μόλις 36 ετών, έγραφε με περίσσεια ειρωνεία, αλλά και πόνο, για την αδιαφορία των Ελλήνων μπροστά στην τεράστια πολιτική αστάθεια, που λίγους μήνες αργότερα οδήγησε στη δικτατορία του Μεταξά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό