22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Μακρόν, προαγωγή Χρυσοχοΐδη, τα ΙΕΚ δεν θέλουν «μη κρατικά»

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε δυο περίπου μήνες τα παγκόσμια φώτα θα πέσουν και πάλι, όπως κάθε τέσσερα χρόνια, στην Αρχαία Ολυμπία, μια και εκεί στις 16 Απριλίου, θα γίνει η Αφή της Φλόγας, για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πληροφορίες, την φλόγα θα παραλάβει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν (δεν ξέρω αν θα τρέξει κιόλας κανένα χιλιόμετρο ως πρώτος λαμπαδηδρόμος…). Στην Αρχαία Ολυμπία, θα βρεθεί εκείνη την μέρα και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και όπως είναι σαφές θα υπάρξει συνάντηση των δυο.

Μου λένε ότι ίσως θα πρέπει να περιμένουμε κάποια νέα από την συνάντηση αυτή…

Οι επτά πρώτοι

Και στην σειρά των υπουργείων, ανέβηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόλις το ανέλαβε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Με απόφαση του πρωθυπουργού στις 23-1-2024 με την οποία καθορίζεται η σειρά τάξης των Υπουργείων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την 11η θέση που ήταν ανέβηκε στην εβδόμη, υποσκελίζοντας τα υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Εργασίας. Να θυμίσω ότι παλαιότερα, επι πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, οι υπουργοί των επτά πρώτων υπουργείων, αποτελούσαν την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίαζε υπό τον πρωθυπουργό κάθε εβδομάδα.

Άλλος Παππάς

Ξέρεις ποιος είναι ο πιο «φανατικός» υποστηρικτής του Προέδρου του Σύριζα Στ. Κασσελάκη, με ρώτησε φίλος από τον συγκεκριμένο χώρο. Πριν απαντήσω με ξάφνιασε λέγοντας μου ο Παππάς. Είδε την έκπληξή μου αφού είναι γνωστό πως τελευταία ο Νίκος Παπάς, ο πρώην υπουργός, έχει ορισμένους προβληματισμούς, για να το πω κομψά, για την γραμμή Κασσελάκη, και έσπευσε να διευκρινήσεις. Όχι ο Νίκος Παππάς, αλλά ο Πέτρος Παππάς, ο γιατρός και νεοεκλεγής βουλευτής. Όπως φαίνεται ο Στ. Κασσελάκης, από Παππά, δεν θα μείνει….

Ανιαρό μπλα μπλα

Μια και αναφέρθηκα στον Πρόεδρο Κασσελάκη, να σας πω ότι μάλλον δεν τρελαίνεται για τις κομματικές συναντήσεις. Εξάλλου προτιμά την «αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό», όπως ξαναείπε το Σαββατοκύριακο σε κομματική εκδήλωση. Γιαυτό ίσως συχνά στις κομματικές συσκέψεις δεν είναι και ακριβής στην ώρα του, κάτι που ήδη σχολιάζουν σύντροφοι του. Μάλιστα πρόσφατα, ενώ είχε καλέσει το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε σύσκεψη, όχι μόνον άργησε αλλά ενημέρωσε πως «του έτυχε κάτι επείγον και δεν θα πάει». Δεν μεταφέρω εδώ ορισμένες από τις εκφράσεις συντρόφων του, που τους έστησε.

Δεν θέλουν μη κρατικά

Με πήρε χθες, φίλος καθηγητής πανεπιστημίου για να μου πει ότι έχω δίκιο στα όσα έγραψα χθες για τους καθηγητές που ενώ είναι κατά των μη κρατικών ΑΕΙ, παίρνουν άδειες και διδάσκουν σε ξένα μη κρατικά. Ο αριθμός μου είπε είναι αρκετά μεγάλος και με «χτυπητά ονόματα». Μου είπε όμως και κάτι ακόμα. Ότι πιο φανατικοί εναντίον των μη κρατικών ΑΕΙ είναι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες Κολλεγίων και μεγάλων ΙΕΚ. Γιατί: Μα γιατί με τα μη κρατικά ΑΕΙ αυτοί θα χάσουν την πελατεία τους, καθώς δεν έχουν τα προσόντα (καθηγητές, χώρους και συνεργασίες) για να γίνουν παραρτήματα ξένων ΑΕΙ. Έτσι, μεγάλος αριθμός από όσους φοιτούν σε αυτά θα πάει στα μη κρατικά ΑΕΙ. «Φοβούνται ότι θα μείνουν μόνον με σχολές κομμωτικής, μακιγιάζ και μαγειρικής», μου είπε…

Κομματική αγωνία

Άρχισε η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων και τα φώτα το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει στην ΝΔ και στο αν τελικά θα υπάρξουν βουλευτές που θα το καταψηφίσουν ή θα πάνε στην αποχή και πόσοι θα είναι, τριάντα ή περισσότεροι.

Όμως και στο ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα δεν είναι μικρό. Μαθαίνω ότι από τους 32 βουλευτές του κινήματος, 14 ή 15 έχουν στείλει, όπως τους ζητήθηκε σημείωμα στην κομματική ηγεσία που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το νομοσχέδιο και ιδίως για την τεκνοθεσία.

Να δω τι θα αποφασίσει ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης για το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσουν. Λέτε να τους προτείνει κι αυτός αποχή;

Καθαρό γάλα

Έτοιμη, μαθαίνω ότι είναι η εφαρμογή iMilk-Elgo από τον Οργανισμό ΕΛΓΟ-Δήμητρα που παρέχει ακριβείς πληροφορίες για την παραγωγή (ποσότητα, ποιότητα), τιμή, γεωγραφική θέση, χρονολογία (ή χρονική περίοδο) παραγωγής γάλακτος, ανάλογα με το είδος του (γίδινο, πρόβειο, αγελαδινό ή βουβαλίσιο).

Η iMilk-Elgo τρέχει ήδη από το καλοκαίρι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί η λειτουργία της εφαρμογής και σε άλλα δυο προϊόντα όπως κρέας, αυγά. Να δω πως θα κάνουν τα «κόλπα» τους κάποιοι που κάνουν φέτα από αγελαδινό γάλα κι άλλα τυριά από «ελληνικό» γάλα.

Θα τους μηνύσει

Αρχίζουν τα όργανα για τον μάστορα των δικαστηρίων, δικομανή Μαντωνανάκη καθώς βγαίνουν στο σφυρί, 6 Μαρτίου δύο ξενοδοχεία του ομίλου σύμφωνα με το e-auction, την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών, ο διπλός πλειστηριασμός αφορά τα ξενοδοχεία Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace. Τιμή πρώτης προσφοράς για το 5άστερο Elounda Beach Hotel & Villas έχουν οριστεί τα 118.080.000 ευρώ, ενώ στα 63.550.000 ευρώ έχει οριστεί η τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό του επίσης 5άστερου Elounda Bay Palace.

Επισπεύδουσα εμφανίζεται η Eurobank ως εκπρόσωπος ομολογιούχων δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η ΗΛΙΟΣ Α.Ε. Το διασκεδαστικό είναι ότι ενώ αυτές είναι οι αξίες των δύο σημαντικών ξενοδοχείων εμφανίζει απαιτήσεις από το δημόσιο που έγιναν δεκτές από δικαστήριο, ύψους 700 εκατ. ευρώ για το Λαγονήσι. Είχε λέει διαφυγόντα κέρδη. Τόσα δεν είναι τα κέρδη όλων των ξενοδόχων της περιοχής.

Τραπεζική άνοιξη

Οι τραπεζικές μετοχές, καταγράφουν από την αρχή της χρονιάς άνοδο περίπου 20%, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει. Τα κέρδη του 2023 θα είναι υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα συνεχίζουν την άνοδο, αλλά πάντα υπάρχει και το άλλο σενάριο που λέει ότι εξαντλήθηκε γρήγορα η δυναμική.

Πάντως το αισιόδοξο σενάριο στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν πιστωτική επέκταση, δηλαδή αύξηση δανείων και κυρίως προοπτικές συνέχισης της τάσης αυτής και του χρόνου, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό