22 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη βασιλιά Καρόλου και Καμίλα στην Κένυα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε την Τρίτη 31/10 την Κένυα μαζί με την Καμίλα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο βασιλιάς Κάρολος δήλωσε ότι ένιωσε τη «μεγαλύτερη λύπη και τη βαθύτερη λύπη» για τις φρικαλεότητες που υπέστησαν οι Κενυάτες κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για ανεξαρτησία από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία.

Κατά την ομιλία του στην αρχή της τετραήμερης κρατικής επίσκεψης στην Κένυα, σταμάτησε και ζήτησε ειλικρινή συγγνώμη από επιζώντες εκείνης της περιόδου και τοπικές ομάδες ακτιβιστών που πιέζουν για αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση.

«Τα αδικήματα του παρελθόντος είναι αιτία της μεγαλύτερης θλίψης και της βαθύτερης λύπης», είπε ο Τσαρλς κατά τη διάρκεια ενός κρατικού συμποσίου.

«Υπήρξαν αποτρόπαιες και αδικαιολόγητες πράξεις βίας που διαπράχθηκαν εναντίον των Κενυατών καθώς διεξήγαγαν… έναν οδυνηρό αγώνα για ανεξαρτησία και κυριαρχία – και για αυτό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

Πολλοί πολίτες πρώην βρετανικών αποικιών, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του λαού Νάντι της Κένυας, θέλουν ο Κάρολος να ζητήσει άμεσα συγγνώμη και να εγκρίνει αποζημιώσεις για καταχρήσεις της αποικιακής εποχής, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, δολοφονιών και απαλλοτριώσεων γης, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στα χέρια των Βρετανών.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μάου Μάου το 1952-1960 στην κεντρική Κένυα, περίπου 90.000 Κενυάτες σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν και 160.000 κρατήθηκαν, υπολόγισε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας (KHRC).

Η Βρετανία έχει εκφράσει προηγουμένως τη λύπη της για αυτές τις καταχρήσεις και συμφώνησε σε διευθέτηση 20 εκατομμυρίων λιρών (24 εκατομμύρια δολάρια) το 2013.

Ο Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο επαίνεσε τον Κάρολο για το θάρρος και την ετοιμότητά του «να ρίξει φως σε δυσάρεστες αλήθειες που βρίσκονται στις πιο σκοτεινές περιοχές της κοινής μας εμπειρίας».

«Η αποικιακή αντίδραση στους αφρικανικούς αγώνες για κυριαρχία και αυτοδιοίκηση ήταν τερατώδης στη σκληρότητά της», είπε ο Ρούτο.

Αλλά πρόσθεσε: «Ενώ έχουν γίνει προσπάθειες εξιλέωσης για τον θάνατο, τον τραυματισμό και την ταλαιπωρία που προκάλεσε στους Αφρικανούς η αποικιακή κυβέρνηση, μένουν πολλά να γίνουν προκειμένου να επιτευχθούν πλήρεις αποζημιώσεις».

Ο βασιλιάς Κάρολος ανέφερε ότι ήθελε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του να τονίσει την κατανόησή του για τα λάθη του παρελθόντος και να συναντήσει μερικούς από αυτούς που επηρεάστηκαν.

Ενώ ήταν ακόμη διάδοχος του θρόνου, ο Κάρολος εξέπληξε πολλούς στην περσινή σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας -μια εθελοντική ένωση χωρών που προήλθαν από τη Βρετανική Αυτοκρατορία- αναγνωρίζοντας τον ρόλο της δουλείας στις ρίζες της οργάνωσης.

Συνοδευόμενος από τη βασίλισσα Καμίλα στην πρώτη του επίσκεψη ως μονάρχης σε μια πρώην αποικία, ο Κάρολος υποδέχτηκε νωρίτερα την ίδια μέρα στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι με χαιρετισμό 21 όπλων και φρουρά τιμής.

Ο Πρόεδρος Ρούτο και το βασιλικό ζεύγος φύτεψαν δέντρα στους χώρους του παλατιού, πριν καταθέσουν στεφάνι στον Τάφο του Άγνωστου Πολεμιστή και επισκεφθούν ένα δέντρο που φυτεύτηκε στο σημείο στους κήπους Uhuru όπου η Κένυα κήρυξε την ανεξαρτησία του τον Δεκέμβριο του 1963.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Τσαρλς, ένας παθιασμένος κηπουρός, επισκέφτηκε μια πρότυπη αστική φάρμα, όπου επιθεώρησε λιμνούλες με ψάρια και ένα δίσκο με βρώσιμα σαλιγκάρια και συγκέντρωσε φυλλώδη χόρτα για μια κοντινή κουζίνα νοσοκομείου.

Κατά το υπόλοιπο του ταξιδιού του, ο βασιλιάς αναμένεται να περιοδεύσει σε εργασίες διατήρησης σε ένα πάρκο άγριας ζωής και να ταξιδέψει στο λιμάνι της Μομπάσα.

πηγή: Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό