17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Επίδομα μητρότητας: Το ανώτερο ποσό και οι νέες κατηγορίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Μέχρι και 11.000 ευρώ είναι το συνολικό ποσό που υπολογίζεται πως δύναται να λάβει ως επίδομα μητρότητας μια νέα εργαζόμενη μητέρα του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου. Ανήγγειλε μάλιστα τη διεύρυνση του μέτρου στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες, αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

«Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό και όχι προνομιακό επίδομα. Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλουν μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που παλαιότερα κάλυπτε μόνο τον κίνδυνο της ανεργίας. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να καλυφθεί και το επίδομα μητρότητας, το οποίο και κάναμε, είπε ο κ. Τσακλόγλου στην ΕΡΤ.

Κατά τον υφυπουργό, ο στόχος είναι διπλός. «Να ενισχύσει την οικογένεια σε μια περίοδο που είναι πολύ χρήσιμο η μητέρα ή κάποιος από τους γονείς να μείνει με το παιδί του και ταυτόχρονα διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, ενθαρρύνει τις οικογένειες οι οποίες θέλουν αποκτήσουν παιδιά να το κάνουν, συμφιλιώνοντας τον εργασιακό με τον οικογενειακό βίο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εξαήμερη εργασία

Σχετικά με την εξαήμερη εργασία, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «έχει νομοθετηθεί για ορισμένους ακόμα κλάδους όπου η παραγωγή είναι ‘συνεχούς ροής’, τους οποίους δεν είχαμε καλύψει προηγουμένως και δίνει δικαίωμα στον εργοδότη να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργασθεί και έκτη ημέρα με τις μισθολογικές απολαβές που προβλέπει νόμος».

Το μέτρο, όπως υπογράμμισε, «καλύπτει σχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων και, σίγουρα, δεν πρόκειται για γενίκευση του μέτρου σε όλους τους μισθωτούς».

Πότε μπορεί να πάρει κάποιος σύνταξη;

Για τον υπολογισμό της σύνταξης, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι για να μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφαλιστικών εισφορών και να είναι τουλάχιστον 62 ετών. Αν έχει 40 χρόνια εισφορών, η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή. Αν δεν έχει 40 χρόνια εισφορών και θελήσει να βγει στη σύνταξη μετά τα 62 και πριν τα 67, υφίσταται περικοπή ίση με 1/240 της εθνικής σύνταξης για κάθε μήνα από τη διαφορά από το θεωρητικό μέγιστο των 40 ετών. Στα 67 κάποιος που πληροί τις προϋποθέσει της 15ετίας συνταξιοδοτείται χωρίς περικοπής της εθνικής σύνταξης.

Σε πλήρη σύνταξη νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών μπορούν να βγουν όσοι είναι στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας όπου το όριο είναι στα 60 έτη καθώς και οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Όρια συνταξιοδότησης

«Στη νομοθεσία μας το όριο συνταξιοδότησης είναι συνδεδεμένο με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια. Η εξέταση του αντιστοίχου ορίου γίνεται κάθε τρία χρόνια. Έγινε πέρυσι και διαπιστώθηκε ότι το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 δεν αυξήθηκε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας. Η επόμενη επανεξέταση θα γίνει το 2027 και μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός.

: ΟΤ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό