18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Επέστρεψε προς τις 1.280 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και με αυξημένες συναλλαγές

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανοδική αντίδραση προς το τέλος της χρηματιστηριακής συνεδρίασης είχαμε σήμερα με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει πάνω από τις 1.270 μονάδες και να προσεγγίσει τις 1.280 μονάδες. Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης συσσώρευε κοντά στο χθεσινό κλείσιμο μέχρι που ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών σε δεικτοβαρή blue chips που είχαν πιεστεί κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Γενικότερα, η σημερινή συνεδρίαση επανέφερε ισορροπίες και διόρθωσε τις υπερβολές που είδαμε κατά την χθεσινή συνεδρίαση (υποχώρηση ΟΠΑΠ και μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες) καθώς κάποιοι είδαν ευκαιρίες στην πτώση.

OΠΑΠ και Τράπεζες άλλαξαν το momentum

 Έτσι μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ (ανακοίνωσε χθες αύξηση μεγεθών α’ εξαμήνου και διανομή μεγάλου προμερίσματος), η Aegean, η Motor Oil και οι τράπεζες βρέθηκαν πάλι στο επίκεντρο των αγοραστών και έφεραν την επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα της αγοράς. Μαζί με τα δεικτοβαρή blue chips εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον και για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενώ και οι συναλλαγές ήταν αισθητά αυξημένες.

Η μεγάλη ανατροπή και οι αυξημένες συναλλαγές

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1276,52 μονάδες με άνοδο 0,73%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 107 εκατ. Ευρώ, το ισοζύγιο ανοδικών / καθοδικών μετοχών γύρισε θετικό με 57 ανοδικές μετοχές και 51 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,83%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,25%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας (4,86%), Ταξιδιών (4,81%), Πετρελαίου (2,45%), Τράπεζες (1,02%) και κατασκευές (0,91%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,86%), Εμπορίου (-0,38%), Βιομηχανικών (-0,38%), Πρώτες Ύλες (-0,38%).  Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΤΕ.

Ευρωπαϊκές αγορές – Μεικτές τάσεις εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ και των κινέζικων μακροοικονομικών μεγεθών

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν επηρεασμένες από την υποχώρηση μερικών κινεζικών μακροοικονομικών μεγεθών αλλά σταδιακά άλλαξε το κλίμα. Οι τάσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν μεικτές (ήπια πτωτικές ή ήπια ανοδικές) και πλέον όλοι εστιάζονται στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Εκτός από τα επιτόκια θα υπάρξουν δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Σήμερα είχαμε και αμερικανικές συνεδριάσεις, με τους δείκτες να ξεκινούν ήπια πτωτικά. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε (-0,17%), ο S&P 500 (-0,35%), ο Nasdaq (-0,56%). Οι ευρωπαϊκές αγορές, την ίδια ώρα κατέγραφαν μεικτές τάσεις με τον γερμανικό DAX (-0,21%), τον γαλλικό CAC (-0,18%), τον ιταλικό MIB να αυξάνεται κατά  0,18% και τον πανευρωπαϊκό  Eurostoxx 50 (-0,12%).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό