25.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα 25 Μαΐου

Ειδήσεις Ελλάδα

Σήμερα, 25 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη των:

Μνήμη της τρίτης ευρέσεως της τίμιας κεφαλής του βαπτιστού Ιωάννου Προδρόμου, Μαρτύρων Κελεστίνου και Παγχαρίου, Οσίου Ολβιανού Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τότε.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν σαν σήμερα 25 Μαΐου

240 π.Χ. Καταγράφεται για πρώτη φορά το πέρασμα του Κομήτη του Χάλεϋ.

1925 Η «Δίκη των Πιθήκων» στις ΗΠΑ: Ο Τζον Σκόουπς καταδικάζεται επειδή δίδασκε τη Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου στο σχολείο.

1973 Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, για να αντισταθεί στη στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, αρνούμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

1977 Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους ο «Πόλεμος των Άστρων» (Star Wars).

Γεννήσεις στις 25 Μαΐου 1939 Ίαν ΜακΚέλεν, Άγγλος ηθοποιός 1948 Κλάους Μάινε, Γερμανός τραγουδιστής (Scorpions) 1956 Σταύρος Αρναουτάκης, Έλληνας πολιτικός 1958 Κατερίνα Μπατζελή, Ελληνίδα πολιτικός 1981 Μιχάλης Πελεκάνος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής 1984 Κώστας Μαρτάκης, Έλληνας τραγουδιστής Θάνατοι στις 25 Μαΐου 615 Πάπας Βονιφάτιος Δ΄ 1261 Πάπας Αλέξανδρος Δ΄ 1693 Μαντάμ ντε Λαφαγέτ, Γαλλίδα συγγραφέας

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό