21.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Εξερράγη το ηφαίστειο στην Ισλανδία

Ειδήσεις Ελλάδα

Εξερράγη αργά το βράδυ της Δευτέρας το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας το βράδυ της Δευτέρας στις 22:17, ξεκίνησε ηφαιστειακή έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ στη χερσόνησο Ρέικιανες.

Το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία που άρχισε να εκρήγνυται τη Δευτέρα έστειλε συντριβάνια λάβας έως και 100 μέτρα, ενώ η λάμψη της έκρηξης ήταν ορατή μέχρι και το κέντρο της πρωτεύουσας, το Ρέικιαβικ.

Η έκρηξη εντοπίζεται κοντά στο Sundhnúkagígar, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ και είναι ορατή στις κοντινές διαδικτυακές κάμερες. Αξίζει να σημειωθεί ότι της έκρηξης προηγήθηκε ένα σμήνος σεισμών που ξεκίνησε στις 21:00.

Η τοποθεσία της ρωγμής ενέχει κίνδυνο για τον κοντινό γεωθερμικό σταθμό Svartsengi και την πόλη Γκρίνταβικ. Υπενθυμίζεται ότι υπό τον φόβο μιας σημαντικής έκρηξης οι Αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους του ψαροχωριού Γκρίνταβικ και έκλεισαν το κοντινό Blue Lagoon.

Η στιγμή της έκρηξης

Βίντεο που έχουν ανέβει στα social media δείχνουν τη στιγμή που το ηφαίστειο «βρυχάται» και λάβα και καπνός σκεπάζουν το χιονισμένο τοπίο της Ισλανδίας.

Στην αρχική εκτίμηση τη Δευτέρα το βράδυ, οι ηφαιστειολόγοι είχαν πει ότι η έκρηξη είχε συμβεί σε μια από τις χειρότερες δυνατές τοποθεσίες, αποτελώντας σημαντική και άμεση απειλή τόσο για την εκκενωμένη πόλη όσο και για το εργοστάσιο γεωθερμίας.

Αλλά αφού οι ηφαιστειολόγοι είχαν την ευκαιρία να πετάξουν πάνω από το σημείο της έκρηξης στη χερσόνησο του Reykjanes, η άμεση κατάσταση δεν φάνηκε τόσο τρομερή όσο αρχικά φοβόταν, αν και το μέγεθος της έκρηξης ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και η κατεύθυνση της ροής της λάβας ακόμα απρόβλεπτη.

Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Reykjanes, την πιο πυκνοκατοικημένη γωνιά της Ισλανδίας. Όταν το Γκρίνταβικ διατάχθηκε να εκκενωθεί στις 11 Νοεμβρίου, οι αρχές ανέφεραν σε δήλωση ότι η χώρα ήταν «προετοιμασμένη για τέτοια γεγονότα».

«Η Ισλανδία διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ετοιμότητας ηφαιστείων στον κόσμο», ανέφερε στον ιστότοπό της.

Οι αρχές ανέβασαν τον αεροπορικό συναγερμό σε πορτοκαλί, επειδή μια ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αεροσκάφη που πετούν στον Βόρειο Ατλαντικό εάν εκτοξευθεί τέφρα στον ουρανό.

Οι Ηφαιστειακές εκρήξεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Ισλανδία, η οποία έχει λιγότερους από 400.000 κατοίκους και περίπου 130 ηφαίστεια.

Η χώρα απλώνεται σε δύο τεκτονικές πλάκες, οι οποίες χωρίζονται από μια υποθαλάσσια οροσειρά που εκπέμπει λάβα ή μάγμα.

Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει επηρεάσει ένα από τα πιο γνωστά ηφαίστεια της Ισλανδίας, το Κάτλα, το οποίο έχει εκραγεί πέντε φορές από το 1721, σε διαστήματα που κυμαίνονται από 34 έως 78 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν το 1918.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό