20.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες στον βαθύτερο «τάφο» μεταναστών της Μεσογείου

Ειδήσεις Ελλάδα

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την εύρεση άλλων επιζώντων προσφύγων και μεταναστών, που επέβαιναν στο αλιευτικό-φέρετρο, το οποίο ναυάγησε σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου, κοντά στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (το βάθος εκεί υπολογίζεται σε 5.000 μέτρα).

Αυτήν τη στιγμή, στο σημείο επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, μία φρεγάτα, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, του Λιμενικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 78 νεκροί, και έχουν διασωθεί 104. Ωστόσο σύμφωνα με τις μαρτυρίες στο πλοίο μετέβαιναν περίπου 750 άτομα, γεγονός που σημαίνει εκατόμβη νεκρών, με τους περισσότερους να είναι γυναίκες και παιδιά που φέρεται να εγκλωβίστηκαν στο αμπάρι του πλοίου.  Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο  του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν την ώρα του ναυαγίου καθώς βρίσκονταν στο κατάστρωμα.

Ναυάγιο στην Πύλο: Σοκ για την εκατόμβη – Απροθυμία ανάληψης ευθυνών

Οι διακινητές δεν συλλαμβάνονται. Κάθονται στα γραφεία τους

Για «ανείπωτη τραγωδία», τη «χειρότερη που συνέβη στη Μεσόγειο», έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως «ίσως να έχουμε και 400 νεκρούς», καθώς «δεν ξέρουμε πόσοι επέβαιναν» και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Αξιωματούχοι της ελληνικής αστυνομίας και της ακτοφυλακής έκαναν λόγο για «έως και 500» αγνοούμενους.

Σε ό,τι αφορά τους διακινητές των μεταναστών ο κ. Νίκας σχολίασε: «Μην ακούω ότι συνέλαβαν τους διακινητές. Οι διακινητές δεν συλλαμβάνονται. Κάθονται στα γραφεία τους και στέλνουν μερικούς φουκαράδες υπαλλήλους να κάνουν τη διαχείριση. Οι διακινητές είναι εκεί, ετοιμάζουν το επόμενο φορτίο, καμιά 20αριά μέρες θα κάνουν να το μαζέψουν και θα έχουμε ενδεχομένως και άλλα τραγικά γεγονότα. Το απεύχομαι αλλά όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες του προβλήματος που είναι οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι και τα συμφέροντα το πρόβλημα θα συνεχίζεται» πρόσθεσε.

«Οι διακινητές ανθρώπων είναι πάντα οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται όταν κάτι πάει στραβά και συνήθως είναι οι πρώτοι που σπεύδουν να σωθούν», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας της Αθήνας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Εντωμεταξύ το Alarm Phone, το οποίο λειτουργεί ένα διευρωπαϊκό δίκτυο και υποστηρίζει τις θαλάσσιες διασώσεις, δήλωσε ότι είχε λάβει ειδοποιήσεις από ανθρώπους σε ένα πλοίο που βρισκόταν σε κίνδυνο στα ανοικτά της Ελλάδας αργά την Τρίτη. Υποστήριξε πως είχε ειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές και είχε μιλήσει με ανθρώπους στο πλοίο.

Πάντως, αναφερόμενος  στο χρονικό της τραγωδίας, ο εκπρόσωπος  του Λιμενικού είπε πως «αφού ενημερωθήκαμε από την ιταλική ακτοφυλακή ενεργοποιήσαμε τα σχέδιά μας, εντοπίστηκε αρχικώς εναερίως το πλοίο και προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία». Αργότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέφτασε και το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και γίνονταν συνεχείς κλήσεις από τον θάλαμο στο πλοίο, το οποίο ωστόσο δεν δέχθηκε να του παρασχεθεί καμία συνδρομή.

«Όταν έφτασε και το δικό μας περιπολικό σκάφος εκ νέου έγινε εκ του σύνεγγυς επικοινωνία ώστε να υπάρξει συναίνεσή τους για τη συνδρομή. Οι άνθρωποι αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε γιατί δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην Ιταλία» σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί το Λιμενικό δεν επενέβη για να παράσχει βοήθεια πριν την τραγική κατάληξη ο κ. Αλεξίου διευκρίνισε: «Παρόλο που αρνήθηκαν τη βοήθειά μας παραμείναμε στο σημείο δεν αποδεσμεύσαμε τα φορτηγα ώστε αν τυχόν χρειαζόταν να ήμασταν εκεί».

Ναυάγιο στην Πύλο: Εντολή Ντογιάκου για εποπτεία των ερευνών

«Οποιαδήποτε άλλη βίαιη προσπάθεια – εφόσον όλος αυτός ο κόσμος δεν ήθελε βοήθεια – θα είχε άλλα αποτελέσματα. Φανταστείτε να προσπαθούσαμε να το δέσουμε, να το εκτρέψουμε και ο κόσμος αυτός που επέμενε ότι δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα να μετατοπιζόταν μαζικά σε άλλο σημείο. Θα είχαμε ένα ατύχημα που θα το είχαμε προκαλέσει εμείς και χωρίς να έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να σώσουμε εν τέλει 104 ανθρώπους» τόνισε.

Για το θέμα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έδωσε εντολή στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Γεώργιο Οικονόμου να εποπτεύει των  ερευνών και των ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται.

Ο ΔΟΜ στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι παρών στο νοσοκομείο της Καλαμάτας από την Τετάρτη το μεσημέρι με προσωπικό, προκειμένου να καλύψει τις μεταφραστικές ανάγκες που υπάρχουν. Ένας επιπλέον διερμηνέας αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα για να καλυφθούν τυχόν επιπλέον ανάγκες.

«Ο ΔΟΜ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους διασωθέντες, άνθρωποι σοκαρισμένοι και φοβισμένοι. Το βασικό τους αίτημα είναι να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους για να τους πουν ότι είναι ζωντανοί. Την ίδια στιγμή, πολλοί από αυτούς ταξίδευαν με συγγενείς, αδέλφια, ξαδέλφια, γονείς και δεν μπορούν να μάθουν αν είναι ζωντανοί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χριστίνα Νικολαΐδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό