22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΕΝΦΙΑ 2024: Έφτασε η ώρα της… λυπητερής

Ειδήσεις Ελλάδα

Το «κουμπί» για την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να πατήσει σήμερα η ΑΑΔΕ, με το σχεδιασμό να προβλέπει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το βράδυ της Κυριακής.

Για να βρείτε και να εκτυπώσετε το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ 2024 θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 στην οποία εισέρχεστε με τους προσωπικούς σας κωδικούς για το Taxis.Επιλέγετε το έτος 2024 και εμφανίζεται στην οθόνη το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Αν και φέτος δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα κλιμάκια και τους συντελεστές του φόρου τα εκκαθαριστικά θα είναι πέντε «ταχυτήτων». Αναλυτικότερα:

Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο με πέρυσι ποσό ΕΝΦΙΑ.«Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.Όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα το 2023 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.Έκπτωση έως 10% θα έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023.Για πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένος» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικός εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Επίσης δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Επισημαίνεται ότι ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία για τη πρώτη δόση να λήγει στις 30 Απριλίου 2024 ενώ η τελευταία θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2025.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό