19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Εντός 48 ωρών η ισραηλινή επίθεση λένε οι New York Times

Ειδήσεις Ελλάδα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τους New York Times, το Ισραήλ πρόκειται να αντεπιτεθεί στο Ιράν μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Μάλιστα, όπως αναφέρει ισραηλινός αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο, η απάντηση θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους.

Επιπρόσθετα, ορισμένα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου είχαν παροτρύνει για ένα χτύπημα αντιποίνων, αλλά αυτό ματαιώθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο Μπάιντεν το Σάββατο και επειδή τα χτυπήματα προκάλεσαν σχετικά μικρές ζημιές, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα. 

Ωστόσο δεν διευκρίνισαν το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος μεταξύ των ηγετών. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν “δεν έχει τελειώσει ακόμη”.

BBC: Που στοχεύει το Ισραήλ

Νωρίτερα ο στρατιωτικός ρεπόρτερ του Ynet, Yossi Yehoshua, δημοσίευσε πληροφορίες ότι η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στο Ιράν.

Ο Ισραηλινός Στρατός και η Μοσάντ έχουν εγκρίνει σχέδια για επίθεση στο Ιράν εάν η ιρανική απάντηση προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας και όχι από τις ενισχυτικές δυνάμεις, που λειτουργούν σαν παρακλάδια του Ιράν και που βρίσκονται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω σχέδια παρουσιάστηκαν στον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Τι μορφή θα έχει η αντίδραση;

Όπως αναφέρουν πολεμικοί αναλυτές στο BBC, στις 3:30 το μεσημέρι (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολέμου του Ισραήλ ως συνέχεια των προηγούμενων συσκέψεων.

Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, αναφέρει το BBC.

Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές.

Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει. Έτσι, βρισκόμαστε τώρα στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης, ερμηνεύει ο αναλυτής του BBC.

Ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι «πιο ισχυρή» σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορά» από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.

«Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».

Διάβημα Ιράν σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν την Κυριακή οι πρέσβεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις δηλώσεις των αρχών των χωρών τους μετά τα ιρανικά πλήγματα εν είδει αντιποίνων που διεξήχθησαν τη χθεσινή νύχτα κατά του Ισραήλ.

Οι τρείς διπλωμάτες “κλήθηκαν στο υπουργείο, μετά τις ανεύθυνες θέσεις ορισμένων αξιωματούχων των χωρών αυτών σε σχέση με την απάντηση του Ιράν στη σειρά ενεργειών του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας μας”, δήλωσε η ιρανική διπλωματία σε ανακοίνωση η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Irna και το ημιεπίσημο Ιρανικό Εργατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ILNA).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό