16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Εντυπωσιακό ράλι, με άλμα του Nasdaq

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε εντυπωσιακό ράλι επιδόθηκε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, αυξάνοντας τα μέχρι τώρα κέρδη του Νοεμβρίου και επιβεβαιώνοντας τις μέχρι τώρα προβλέψεις ότι ο μήνας αυτός θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Αφορμή έδωσαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reseve έχει ολοκληρώσει το σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 489,83 μονάδες ή 1,4% κλείνοντας στις 34.827,70 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε ράλι 1,91%, ξεπερνώντας προς στιγμή το ψυχολογικό φράγμα των 4.500 μονάδων για να κλείσει όμως στις 4.495,70 μονάδες. Παρουσίασε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Απρίλιο. Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 2,37%, κλείνοντας στις 14.094,38 μονάδες.

Με τα σημερινά κέρδη, οι δείκτες S&P 500 και Dow ενισχύονται 7,2% και 5,4% αντίστοιχα μέχρι στιγμής το Νοέμβριο, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 9,7%, οδεύοντας προς τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αποκλιμακώθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση από 3,8% το Σεπτέμβριο, χωρίς να παρουσιάσει καθόλου αύξηση σε μηνιαία βάση. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 4% από 4,1% τη στιγμή που αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παρέμενε στάσιμος. Τα στοιχεία πυροδότησαν ευφορία στην αγορά ότι Fed θα σταματήσει τελικά τις επιτοκιακές αυξήσεις.

«Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σε επίπεδα που η Federal Reseve θα μπορούσε να πατήσει φρένο», αναφέρει ο Κέιθ Μπουσάναν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments.

Aμέσως μετά τα στοιχεία, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, που τάραξε τους επενδυτές τον Οκτώβριο όταν ξεπέρασε το φράγμα του 5%, υποχώρησε κάτω από το 4,5%.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Tesla ενισχύθηκε περισσότερο από 6%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές, όπως Bank of America και Wells Fargo, αυξήθηκαν στην προοπτική ότι η οικονομία θα αποφύγει μία απότομη προσγείωση.

Η μετοχή της Home Depot με κέρδη περίπου 5% στα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη τρίτου τριμήνου, καθοδήγησε τα κέρδη για τον Dow Jones. Tην άνοδο στο δείκτη S&P 500 καθοδήγησαν οι μετοχές Enphase Energies, Boston Properties και SolarEdge Technologies με κέρδη άνω του 10% εκάστη.

Ο κλάδος real estate του S&P 500 ανέκαμψε 5,5%, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των κλάδων του δείκτη. Ο δείκτης Russell 2000 για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε περίπου 5%, πολύ περισσότερο από την άνοδο περίπου 2% του S&P 500.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό