21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εντυπωσιακά εγκαίνια για τον «Παρθενώνα της Μακεδονίας»

Ειδήσεις Ελλάδα

Όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Αιγές – Εντυπωσιακές εικόνες από τα εγκαίνια. 

Με έναν εντυπωσιακό τρόπο εγκαινιάστηκε το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, ή αλλιώς του «Παρθενώνα της Μακεδονίας», όπου παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στα εγκαίνια, τόνισε πως «Με τον τρόπο αυτό το ένδοξο παρελθόν εντάσσεται στο σήμερα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την επιστημονική έρευνα που επεκτείνεται ενώ ο Παρθενώνας της Μακεδονίας θα γίνεται αντικείμενο παγκόσμιας προσοχής».

«Το ανάκτορο αυτό είναι ένα κομψοτέχνημα διώροφο με πολλά μωσαϊκά, τοιχογραφίες που αντανακλούν την αίγλη του Φιλίππου. Σε αντιδιαστολή με τους ναούς της αρχαιότητας και τον Παρθενώνα ήταν ένα λειτουργικό, ανοιχτό κτήριο διοικητικής, θρησκευτικής, στρατιωτικής εξουσίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα κτίριο που συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο τη συναρπαστική μετάβαση από τις πόλεις – κράτη της κλασικής Ελλάδας. Ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο σταθμό πολιτειακής εξέλιξης στον ευρωπαϊκό χώρο με μέγεθος πολύ πέρα από την κλίμακα των κλασικών χώρων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και για τους στόχους της κυβέρνησης, που αφορούν το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές. «Το θαυμαστό πάρκο πρέπει να γίνει καταλύτης ανάπτυξης για τη Βεργίνα, την Ημαθία, όλη τη Μακεδονία, μια εμπειρία για χιλιάδες επισκέπτες που μαζί με την ιστορική εμπειρία θα μπορούν να μοιράζονται το χρώμα της περιοχής» τόνισε και συμπλήρωσε: «Στοίχημα να καταστήσουμε τις Αιγές ένα σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των καταβολών μας και ένα μέρος της σύγχρονης ζωής μας».

Μάλιστα, δεν δίστασε να αναφερθεί και στην σημασία που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο το συγκεκριμένο έργο. «Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι γεγονός παγκόσμιας σημασίας με πολύ μεγάλη διεθνή εμβέλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκα πριν από ένα χρόνο στο ίδιο βήμα για το νέο πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών που έχει δείξει μεγάλη δυναμική τους 11 μήνες λειτουργίας του» είπε και έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήρια στην κα. Κοτταρίδου: «Δεν είναι απλά ένα τεχνικό έργο αναστήλωσης. Υποκλίνομαι με σεβασμό σε εσάς κυρία Κοτταρίδου και τους συνεργάτες σας για την πολυπλοκότητα του έργου».

Θυμίζουμε ότι η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη ήταν η προϊσταμένη έως το τέλος του 2023 της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κι αυτή που ξενάγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τα όνειρά μου θα έμεναν όνειρα αν δεν βρίσκονταν φωτισμένοι άνθρωποι στην πολιτική ηγεσία να με στηρίξουν» είπε η κα Κοτταρίδου και συμπλήρωσε: «Θα θυμηθώ τον Τζανή Τζανετάκη. Θα θυμηθώ τον Θάνο Μικρούτσικο που αποφάσισε την επιστροφή των θησαυρών και θα ευχαριστήσω τον Βαγγέλη Βενιζέλο που τους έφερε όλους πίσω και θα ευχαριστήσω την Λίνα Μενδώνη που ως ΓΓ του υπ. Πολιτισμού συνετέλεσε στην δημιουργία του μουσείου».

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα εγκαίνια:

PHOTO

Photo 1/19

Photo 2/19

Photo 3/19

Photo 4/19

Photo 5/19

Photo 6/19

Photo 7/19

Photo 8/19

Photo 9/19

Photo 10/19

Photo 11/19

Photo 12/19

Photo 13/19

Photo 14/19

Photo 15/19

Photo 16/19

Photo 17/19

Photo 18/19

Photo 19/19

Σχετικές ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό