17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ενστάσεις για τις λίστες ομήρων και κρατουμένων- Το Κατάρ προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές

Ειδήσεις Ελλάδα

Προβληματισμός επικρατεί τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χαμάς σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα. Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για παράταση της εκεχειρίας.

«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες», όπως αποκάλυψε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεσολαβητές από το Κατάρ συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.

Οι ενστάσεις από την πλευρά της Χαμάς, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, αφορούν έξι κρατούμενους που συνελήφθησαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της εισβολής της τρομοκρατικής οργάνωσης στο έδαφος του Ισραήλ, και παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές.

Αυτοί οι έξι φαίνεται ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα που υπέβαλε  το Ισραήλ την Κυριακή και δεν είναι σαφές εάν θα αφεθούν ελεύθεροι τη Δευτέρα.

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονταν 38 Παλαιστίνιες κρατούμενες, από τις οποίες οι 32 από αυτές έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερες.

Επίσης, υπάρχουν δεκάδες άλλες Παλαιστίνιες γυναίκες που συνελήφθησαν, μερικές χωρίς δίκη, μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς, ωστόσο, έχει ζητήσει από το Ισραήλ να απελευθερώσει πρώτα τους κρατούμενους που βρίσκονται στη φυλακή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι παλαιστινιακές πηγές δίνουν το παράδειγμα της Nafooz Hammad, μίας 16χρονης η οποία μαχαίρωσε μια Ισραηλινή γυναίκα πριν από δύο χρόνια και καταδικάστηκε για απόπειρα δολοφονίας. Η περίπτωσή της είναι μία από αυτές για τις οποίες έχει ενστάσεις η Χαμάς στη λίστα του Ισραήλ, καθώς η Hammad καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, υπήρχε η προσδοκία ότι θα απελευθερωθεί την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, δεν αφέθηκε ελεύθερη και πηγές αναφέρουν ότι στην οικογένειά της «δεν ξέρουν τι της συμβαίνει».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό