20 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας και διαδικασία λήψης του

Ειδήσεις Ελλάδα

Καρδίτσα 24.08.2021ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργό κ. ΤσιάραΥπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Υπουργό κ. ΠιερρακάκηΠ.Ο.Φ.Ε.Ε.Ο.Ε.Ε.7ο Π.Τ. ΘεσσαλίαςΕΝΩΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: ΕΡΩΤΗΜΑ-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΕΝΑΙΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ».

Κύριοι,

Στις 07 Απριλίου 2021 με κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, έγινε γνωστό στους Έλληνες Πολίτες, η κατάργηση 25 πιστοποιητικών και η αντικατάσταση τους από το γνωστό πλέον σε όλους Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Το Δελτίο Τύπου καταλήγει ως εξής:

Η υποβολή της αίτησης και η παραλαβή του πιστοποιητικού θα γίνεται:→ Ηλεκτρονικά, μέσω του solon.gov.gr για όσα δικαστήρια έχουν υπαχθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης και→ Με φυσική παρουσία στη Γραμματεία όσων δικαστηρίων δεν έχουν ακόμα υπαχθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης.

Στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης, μέχρι αυτή τη  στιγμή είναι ενταγμένα τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας, άρα όλα τα υπόλοιπα -μεταξύ αυτών και της Καρδίτσας- βρίσκονται εκτός ΣΔΔΥΠΠΔ. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ότι το εν λόγω πιστοποιητικό εκδίδεται από τα Κ.Ε.Π.

Το ανωτέρω πιστοποιητικό μπορεί να το εκδώσει και ο κάθε πολίτης μόνος του, κάνοντας χρήση τους προσωπικούς του κωδικούς taxis, αρκεί φυσικά να γνωρίζει τη διαδικασία, ή -κυρίως- να έχει τα μέσα για να το κάνει αυτό (υπολογιστή, εκτυπωτή, internet).

Το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας τέλος, μπορούμε να το εκδώσουμε και οι Λογιστές Φοροτεχνικοί Οικονομολόγοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες με τους κωδικούς taxis που θα μας γνωστοποιήσει ο πελάτης μας. Με μία διαφορά: η εργασία αυτή (όπως και όλες οι άλλες) στα λογιστικά γραφεία αμείβεται.

Συνεπώς: εάν κάποιος προτείνει σε πολίτη να απευθυνθεί στο λογιστή του για την έκδοση του εν λόγω, ή άλλου πιστοποιητικού δικής σας αρμοδιότητας, θα πρέπει να τον ενημερώνει παράλληλα ότι η εργασία έκδοσης του/των πιστοποιητικών αυτών στα λογιστικά γραφεία ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στη συνεργασία μας.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι, όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί για ηλεκτρονική έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού δικαστικής φερεγγυότητας από 01.08.21 και μετά, έχουν καταστεί άκυρες διότι πρέπει πρώτα να πληρωθούν κάποια μεγαρόσημα. Μάλιστα η παραίνεση ήταν να μην πάει ο κόσμος στο Πρωτοδικείο αλλά «…να πληρώνουν ηλεκτρονικά από το e-παράβολο, ή να τους στέλνετε στα ΚΕΠ».

Ανακεφαλαιώνοντας όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:

– Στα ΚΕΠ δεν μπορούμε να υποδείξουμε κανέναν να πάει, από τη στιγμή που δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ότι τα ΚΕΠ υλοποιούν την ενέργεια αυτή.

– Εφόσον στο Πρωτοδικείο γνωρίζετε ότι η Υπηρεσία αυτή υλοποιείται από τα ΚΕΠ, παρακαλούμε να ενημερώνεται εσείς τους πολίτες για τη δυνατότητα αυτή και όχι να τους στέλνετε στο λογιστή.

– Παρακαλείστε να αποφεύγετε εντελώς εκφράσεις όπως «πάτε στο λογιστή σας», «ο λογιστής σας μπορεί να σας βοηθήσει», «το γνωρίζει ο λογιστής σας» κ.λπ. Δεν έχετε καμία τέτοια δικαιοδοσία ούτε έγκριση από το θεσμικό φορέα-εκπρόσωπο των Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων του νομού μας, που είναι ο Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας, ούτε από το ανωτεροβάθμιο όργανό μας που είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε).

– Όταν οι πολίτες (ανεξάρτητα αν είναι πελάτες των γραφείων μας ή όχι) μας ρωτήσουν ποιος εκδίδει το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας, είμαστε υποχρεωμένοι να τους γνωστοποιήσουμε μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα -σύμφωνα με το εν λόγω κοινό δελτίο τύπου των δύο Υπουργείων-, να απευθύνονται στο Πρωτοδικείο και να υποβάλλουν την αίτηση οι ίδιοι ή νόμιμα εξουσιοδοτούμενοι για λογαριασμό τους.

– Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα, δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλεται η αίτηση ΚΑΙ ηλεκτρονικά. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απαγόρευση υποβολής της αίτησης στα Πρωτοδικεία της χώρας με φυσική παρουσία.

– Τέλος παρακαλούμε, να μας γνωστοποιήσετε οποιοδήποτε έγγραφο ή σχετική Υπουργική ή άλλη απόφαση υπάρχει, που σας υποχρεώνει να μην παραλαμβάνετε αιτήσεις για την έκδοση από εσάς του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας με φυσική παρουσία.

Μέχρι να υπάρξει έγγραφη ενημέρωση / απάντηση για την ύπαρξη σχετικού εγγράφου, η ενημέρωση των πολιτών από τους Λογιστές Φοροτεχνικούς Οικονομολόγους του νομού Καρδίτσας θα συνεχίσει να είναι ως κάτωθι:

«Την αίτηση σας για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού δικαστικής φερεγγυότητας, παρακαλώ να την υποβάλετε χωρίς επιπλέον κόστος στο Πρωτοδικείο. Το τηλέφωνο για να κλείσετε ραντεβού είναι το 2441077298 / 244121563. Επίσης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα με email στο: [email protected]».Υ.Γ.: Το παρόν κοινοποιείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στην Ομοσπονδία μας Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, στο Ο.Ε.Ε.Ε, στο 7ο Π.Τ. Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, καθώς και σε όλες τις Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας). Το Δ.Σ.

Ο ΠρόεδροςΓιώργος Παπαδημητρίου

Ο ΑντιπρόεδροςΚώστας Συρόπουλος

Ο Γ. ΓραμματέαςΚώστας Λαμπρόπουλος

Η ΤαμίαςΓεωργία Νταντάμη

Το ΜέλοςΑποστολόπουλος Αλέξανδρος    

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό