15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Εμπλοκή με την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων της Χαμάς – Γιατί καθυστερεί η διαδικασία

Ειδήσεις Ελλάδα

Εμπλοκή παρουσιάζεται με την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα και την ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από φυλακές του Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, αποφάσισε να καθυστερήσει τη δεύτερη φάση της απελευθέρωσης ομήρων, έως ότου το Ισραήλ δεσμευτεί πως θα επιτρέψει σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αρνείται ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας, ανέφεραν ισραηλινές πηγές στο BBC.

Τι υποστηρίζει η Χαμάς

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων οφείλεται στο ότι το Ισραήλ επέτρεψε σε λιγότερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσουν στη βόρεια Γάζα, σε σύγκριση με όσα προέβλεπε η συμφωνία.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σηκώνοντας drones πάνω από τη νότια Γάζα, ενώ το κατηγόρησε ότι έκανε σημαντικές αλλαγές στον συμφωνημένο κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν. Υποστήριξε επίσης ότι οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στο Μπέιτ Χανούν της Γάζας.

Πώς απαντά το Ισραήλ

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θα καθυστερήσει η διαδικασία, ενώ ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει προβεί επί του παρόντος σε κάποιο επίσημο σχόλιο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας, τους οποίους επικαλείται η Haaretz, ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ο στρατός του Ισραήλ αναμένει οδηγίες από την κυβέρνηση και τόνισαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ «ντροπιάζει τον εαυτό ενώπιον της διεθνούς κοινότητας».

Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι, αν μέχρι τα μεσάνυχτα δεν αφεθεί ελεύθερη η δεύτερη ομάδα ομήρων, η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα θα συνεχιστεί.

Διαμεσολάβηση Κατάρ

Το Κατάρ βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς για να επιλυθεί η καθυστέρηση στην απελευθέρωση ομήρων «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης «ξεκίνησε να παραδίδει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι όμηροι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στον Ερυθρό Σταυρό.

Η δεύτερη ομάδα ομήρων αποτελείται από 13 ή 14 άτομα και, βάσει του σχεδιασμού, αναμενόταν να παραδοθεί στους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή του Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να περάσουν στην Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα και ακολούθως στο Ισραήλ. Εφόσον αφεθεί ελεύθερη η δεύτερη ομάδα ομήρων, το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να απελευθερώσει περίπου 40 Παλαιστινίους κρατουμένους.

Χθες, Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 24 όμηροι – μεταξύ των οποίων 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας υπήκοος Φιλιππίνων. Σε αντάλλαγμα, 39 Παλαιστίνιοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό