16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΕΛΦΕΕ Ν. Μεσσηνίας: Αίτημα παρατάσεων υποβολών υποχρεώσεων και ένταξη Λογιστών

Ειδήσεις Ελλάδα

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)

Καλαμάτα 27/03/2020

ΠροςΤον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα ΧρήστοΤον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση ΙωάννηΤον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη ΆδωνιΤον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη Μαυρουδή Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο ΑπόστολοΤον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή ΓεώργιοΚοινοποίηση:-Διοικητή Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), κ. Χάλαρη Χρήστο -Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλια Κωνσταντίνο -Διοίκηση 11ου Περιφερειακού Τμήματος ΟΕΕ -Πρόεδρο Κο Καμπάνη Βασίλειο και ΔΣ της ΠΟΦΕΕ

Αξιότιμοι Κύριοι

Οι λογιστές είμαστε πλέον από τους λίγους εναπομείναντες κλάδους οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.

Το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, που ουσιαστικά αποτελούν τους “συνεργάτες” μας, υπολειτουργεί (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ κλπ), όπου σε συνδυασμό με την απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας καθιστούν την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή- φοροτεχνικού αδύνατη.

Σκεφτείτε απλά την καθημερινότητα ενός λογιστή που οι πρωινές του εργασίες περιλαμβάνουν την επίσκεψη στις προαναφερθείσες υπηρεσίες καθώς και στους πελάτες του ώστε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα τιμολόγια.

Αντ’ αυτού βρισκόμαστε κλεισμένοι στα γραφεία μας, όπως προστάζουν οι περιστάσεις, και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το σύνολο των υποχρεώσεων των πελατών μας μέσα από έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. Καταλαβαίνετε πως αυτό είναι αδύνατον.

Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα δεδομένου ότι και λειτουργούμε κανονικά, και οι ημερομηνίες των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών μας τρέχουν κανονικά και τα πρόστιμα μη τήρησης τους υφίστανται σε ισχύ. Αν λάβετε υπόψη σας και το γεγονός ότι πλέον έχουμε να χειριστούμε και έναν τεράστιο όγκο τηλεφωνικών οχλήσεων από πελάτες μας φυσικά και νομικά πρόσωπα στους οποίους καλούμαστε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που πολλές φορές δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις με βεβαιότητα, καθότι αυτές δεν είναι αποτυπωμένες σε καμία υπουργική απόφαση και σε κανένα νομοθετικό διάταγμα, καταλαβαίνετε λοιπόν την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Επιπλέον, σχεδόν στο σύνολο τους οι πελάτες μας έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους γεγονός που καθιστά τις αμοιβές μας μετέωρες έως και μη εισπράξιμες. Ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο αυτοαπασχολούμενων, ένα μεγάλο μέρος δε αυτών όχι μόνο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές επαγγελματικές του υποχρεώσεις, αλλά σε περίπτωση που επιλέξει να τις εξυπηρετήσει, αναμένεται να αντιμετωπίσει σε τεράστιο βαθμό πρόβλημα βιοπορισμού.

Στα πλαίσια των ευνοϊκών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μετά από αρκετό κόπο και αγώνα καταφέραμε να πείσουμε τα αρμόδια υπουργεία να συμπεριλάβουν το κλάδο μας ανάμεσα στους λοιπούς πληττόμενους κλάδους.

Στη συνέχεια και κατόπιν του δελτίου τύπου στις 24 Μαρτίου 2020 και ύστερα από την συνέντευξη του κυρίου Βρούτση, διαπιστώνουμε ότι εξαιρούμαστε ως κλάδος από το επίδομα στήριξης.

Από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης από τα αρμόδια Υπουργεία, το σύνολο των Λογιστικών Συλλόγων της χώρας τάχθηκε υπέρ της στήριξης της πραγματικής οικονομίας και στα πλαίσια αυτής, χωρίς κανέναν ενδοιασμό σταθήκαμε για μια ακόμα φορά στο ύψος των περιστάσεων και συνεχίσαμε να εξυπηρετούμε το σύνολο των φορολογουμένων που απευθύνεται σε εμάς, χωρίς πολλές φορές να λάβουμε αντίτιμο για τις υπηρεσίες μας.

Όπως λέμε στην καθομιλουμένη “Βάλαμε πλάτη”, και θα συνεχίσουμε να βάζουμε, όπως πράττουμε τα τελευταία χρόνια, όπου βλέπαμε τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, το κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων μας να συρρικνώνεται, τις ασφαλιστικές και φορολογικές διατάξεις να αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Όλα όμως έχουν και ένα όριο. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός να μας αντιμετωπίζετε ως επαγγελματίες και ως επιστήμονες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ζητάμε την ηθική αποκατάσταση του κλάδου μας και την υλοποίηση τόσο των δικών σας εξαγγελιών, όσο και του Πρωθυπουργού.

Ως ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας απαιτούμε:

– Παράταση υποβολής του συνόλου των δηλωτικών υποχρεώσεων που αφορούν τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020 και απορρέουν από τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας, για εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι να βγει η χώρα από την “καραντίνα”.

– Μη καταλογισμός προστίμων που απορρέουν από την μη τήρηση των ανωτέρω προθεσμιών της φορολογικής, ασφαλιστικής και λοιπής νομοθεσίας.

– Ενσωμάτωση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού στο επίδομα στήριξης των 800€.

Εκ του ΔΣ της ΕΛΦΕΕ Ν. Μεσσηνίας

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό