19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ελπίδα από την α’ δοκιμή εμβολίου σε 800 ανθρώπους

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου[email protected]

Λίγο πριν ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων σε όλη την Ευρώπη, τα νέα που μας έρχονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς ξεκίνησε η 1η δοκιμή εμβολίου σε ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι στις καλύτερες θέσεις της κατάταξης των χωρών που μετρούν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και νεκρούς. 

Συγκεκριμένα η πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό σε ανθρώπους ξεκίνησε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας Ηλία Μόσιαλου. Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα των εθελοντών για την κλινική δοκιμή έχουν γραφτεί 800 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί θα λάβουν το εμβόλιο Co-19 και οι άλλοι μισοί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα αλλά όχι τον κορονοϊό.

Ενώ αναμένονται να γραφτούν πολλοί εθελοντές ακόμα. Ένας από τους δύο πρώτους εθελοντές είναι ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Dr. Elisa Granato, η οποία ανέφερε στο BBC ότι ως επιστήμονας ήθελε να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. 

Θετικό ωστόσο νέο αποτελεί και η χρήση ενός από του στόματος φαρμάκου που δείχνει να έχει καλά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό. Η μελέτη που έχει γίνει στην Κίνα διαπίστωσε αρνητικοποίηση των ασθενών έναντι του ιού έπειτα από τη χορήγηση του φαρμάκου μέσα σε 4 ημέρες.

Ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί όλοι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δεν σταματά εδώ. Υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν 254 κλινικές δοκιμές που εξετάζουν αυτή τη στιγμή θεραπείες ή εμβόλια για τον ιό σε όλο τον κόσμο. Ενώ πάνω από 140 πειραματικές θεραπείες φαρμάκων και εμβόλια για τον κορονοϊό βρίσκονται ήδη σε δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

Στους 130 οι νεκροί και 27 νέα κρούσματα

Άλλα 27 κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στους 2.490.

Επίσης, οι νεκροί έφτασαν τους 130 στο σύνολό τους καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν ακόμα 5 συνάνθρωποί μας. 48 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 60 άλλοι εξήλθαν από αυτές. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί 61.407 κλινικά δείγματα. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ακόμα και μετά τη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, ενώ όπως είπε θα γίνονται τεστ σε ομάδες πληθυσμού. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε κάποια αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από αυτό, απάντησε σε σχετική ερώτηση, αλλά ευελπιστούμε να καταφέρουμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς.

Υπό στενή επιτήρηση οι 2 ιδιωτικές κλινικές 

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διαπίστωση κρουσμάτων σε ιδιωτικές κλινικές των νοτίων και δυτικών προαστίων παρενέβη η εισαγγελία πρωτοδικών. Ωστόσο, στην κλινική «Κασταλία» στη Γλυφάδα όλα τα τεστ, εκτός από το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα, είναι αρνητικά. «Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και θα υπάρξει επαναξιολόγηση το επόμενο 24ωρο» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ενώ, στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι κατέληξαν 3 ασθενείς θετικοί στον ιό και άλλοι 17 μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Επίσης, 17 άτομα του προσωπικού και συνεργατών της κλινικής που διαπιστώθηκαν θετικοί στον ιό είναι σε κατ’ οίκον καραντίνα. Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς της κλινικής που είναι αρνητικοί στον ιό έλαβαν προφυλακτική αγωγή και θα επανελέγχονται ανά 2-3 μέρες από ειδικά κλιμάκια. Η κλινική έλαβε και υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας από τον ΕΟΔΥ.

Τη σφοδρή αντίδραση του δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, προκάλεσε η ανεξέλεγκτη έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην κλινική, ο οποίος ζητά την άμεση αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής υγείας.

Όσον αφορά την τέλεση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Ραμαζανιού που ξεκίνησε από χθες για τους μουσουλμάνους, ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν και γι’ αυτούς και τους συνέστησε να το γιορτάσουν στα σπίτια τους, καθώς τα τζαμιά θα είναι κλειστά.

Διεύρυνση εισαγγελικής έρευνας

Διευρύνεται η εισαγγελική έρευνα για το θέμα της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι», στο Περιστέρι, καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Αντωναράκος, που διερευνά ενδεχόμενες ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος, ζήτησε χθες τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της εν λόγω κλινικής. Ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός προχώρησε στο σχετικό αίτημα, κατόπιν σχετικής εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη, που έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση.

Το υπό διερεύνηση αδίκημα (του 285 ΠΚ) αφορά τυχόν παραβίαση όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία για την τήρηση των μέτρων προς αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Ο εισαγγελέας θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διαπιστώσει εάν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από τη διασπορά του κορονοϊού και θα καταλήξει στα συμπεράσματά του για την απόδοση ή μη ποινικών ευθυνών.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στην ίδια κλινική στο Περιστέρι βρέθηκε κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να παραδώσει το σχετικό πόρισμα με τα συμπεράσματά του στον εισαγγελέα, ο οποίος σχηματίζει δικογραφία για την υπόθεση αυτή.

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας και για τη νευροψυχιατρική κλινική στο Ελληνικό, με εντολή να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.   

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό