17.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ελληνόκτητα πλοία στον αστερισμό της Space X του Έλον Μασκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τους μαρκόνηδες και τα τέλεξ με τα ατελείωτα ρολά χαρτιού, η ελληνική ναυτιλία περνάει στην εποχή του πολύ γρήγορου δορυφορικού ίντερνετ. Στην εποχή του Έλον Μασκ.

Οι ανάγκες για όλο και καλύτερες συνδέσεις στο διαδίκτυο, με κάλυψη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και με ταχύτητες που είναι πολύ πάνω από τη μέση στεριανή σύνδεση, οδηγούν την ελληνόκτητη ναυτιλία στο να δοκιμάσει τις υπηρεσίες της Starlink maritime μέσω των δορυφόρων της Space X.

Ήδη δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, με όνομα βαρύ, ξεκίνησαν τις δοκιμές με την εταιρεία Navarino στον Πειραιά, η οποία έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας στην Ελλάδα με τη Starlink. Πρόκειται για τις Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου και Enesel των Αντώνη και Φίλιππου Λαιμού, μιας οικογένειας με ιστορία 175 χρόνων στη ναυτιλία.

Πριν από 119 χρόνια, το 1894, ο Guglielmo Marconi ανακάλυψε την ασύρματη επικοινωνία, πουέδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνούν τα πλοία με τα γραφεία τους. Η τεχνολογική αυτή πρόοδος δημιούργησε μια νέα θέση εργασίας, τους τηλεγραφητές ή μαρκόνηδες (από το όνομα του εφευρέτη). Μια ειδικότητα η οποία όμως καταργήθηκε σταδιακά όταν μπήκαμε στην περίοδο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Δορυφορικές υπηρεσίες

Ωστόσο, με τις ανάγκες για όλο και καλύτερη αλλά και γρηγορότερη επικοινωνία, προκειμένουνα εξυπηρετηθούν οι νέες ανάγκες που έχουν προκύψει, κυρίως για τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας, που απαιτεί τη δυνατότητα ανταλλαγής μεγάλου όγκου δεδομένων σε χρόνο μηδέν, αλλά και το well being των ναυτικών, ήρθαν στο προσκήνιο οι δορυφορικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Έλον Μασκ, αν και προς το παρόν θεωρούνται πιο ακριβές, λένε στη «Ν» στελέχη της ναυτιλίας, σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αν και οι αποδόσεις που προσφέρει είναι καλύτερες.

Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Costamare διαχειρίζεται έναν σύγχρονο στόλο 70 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 45 πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου.

Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τη Navarino ως τεχνολογικό συνεργάτη της εδώ και πολλά χρόνια και πρόσφατα στράφηκε και πάλι σε αυτήν για να προσθέσει την υπηρεσία συνδεσιμότητας Starlink στα πλοία της, ξεκινώντας με μια δοκιμή σε τέσσερα πλοία.

Ο κ. Θέμης Σαρδής, επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής της Costamare, σημειώνει ότι με τις πολύ υψηλές ταχύτητες και τη χαμηλή καθυστέρηση, το σύστημα της Starlink θα μπορούσε ναεπιτρέψει εντελώς νέους τρόπους εργασίας όσον αφορά τα τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν ναεφαρμοστούν σε όλο τον στόλο της εταιρείας, προς όφελος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της ευημερίας των πληρωμάτων, καθώς και των αναγκών συμμόρφωσης του στόλου. Ο όμιλος Enesel ελέγχει έναν διαφοροποιημένο στόλο 29 πλοίων που αποτελείται από σύγχρονα δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών, containerships και πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επέκτασης του στόλου του, ο όμιλος έχει παραγγείλει πέντε δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου LR2, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου είναι κάτω από τα επτά έτη.

Στο Kanaris 21

Στην περίπτωση της Enesel, έχει αρχίσει την εφαρμογή της νέας υπηρεσίας συνδεσιμότητας τηςStarlink με μια δοκιμή στο νεότευκτο Kanaris 21, το οποίο φέρει την ελληνική σημαία Ο κ. ΑνδρέαςΠαναγιωταράς, IT manager της Enesel S.A., δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει πάντα να διερευνούμε τρόπους για να διατηρούμε τον σύγχρονο στόλο μας στην αιχμή των τεχνολογικών καινοτομιών και έτσι η δοκιμή της Starlink είναι ένα φυσικό βήμα για εμάς.

Καθώς η συνδεσιμότητα γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη, η προσθήκη αυτής της νέας λύσης υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα εγκατάστασή μας με Inmarsat Fleet Xpress και Infinity, θα διασφαλίσει ότι τα πλοία μας θα μπορούν να επωφεληθούν από μια πλήρως πλεονάζουσα εγκατάσταση εύρους ζώνης υψηλής ταχύτητας και ανυπομονούμε να δούμε τι μπορεί να κάνει η Starlink για να βελτιώσει περαιτέρω τόσο τις επιχειρηματικές μας εφαρμογές όσο και τις εφαρμογές ευημερίας του πληρώματος».

Σε φάση συνεχούς ανάπτυξης και επέκτασης

Η Starlink, που βρίσκεται σε φάση συνεχούς ανάπτυξης του δικτύου της, ισχυρίζεται ότι η ταχύτητα του ίντερνετ μέσω του συστήματός της φτάνει σε ταχύτητες των 350 mbps – σε πολλές περιπτώσεις ταχύτερο από μια μέση οικιακή εγκατάσταση. Υποστηρίζει επίσης ότι έχει μικρότερη καθυστέρηση μεταφοράς δεδομένων λόγω της χαμηλής τροχιάς των δορυφόρων της, ενώ η κάλυψη του δορυφορικού ίντερνετ της εταιρείας αυξάνεται πέρα από τις παράκτιες περιοχές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό