16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ελληνοτουρκικά: Ωριμάζει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιδιαίτερα θετική για τα ελληνοτουρκικά αποτιμάται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Πέρα από την διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας που «επικυρώθηκαν» κατά τον διάλογο των δυο πλευρών φαίνεται και τις συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφούν στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της θετικής ατζέντας φαίνεται πως Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται μπροστά σε μια καθοριστική πολιτική απόφαση για το μεταναστευτικό.

Σε μια αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι φαίνεται να ωριμάζει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, η οποία θα έχει ως στόχο την μείωση των ροών αλλά και την πιο λειτουργική σχέση για τον αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα ίδια πρόσωπα, αναφέρουν ότι σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραμένει ορόσημο η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί θα γίνουν προσπάθειες για υπογραφή σχετικών συμφωνιών.

Επανέναρξη διαλόγου και λύση στο Κυπριακό

Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και για τον διορισμό νέου απεσταλμένου του Οργανισμού στην Κύπρο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Ενίσχυση των ελληνοισραηλινών σχέσεων

Με τις ηγεσίες των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων AJC και AIPAC συναντήθηκε νωρίτερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνοισραηλινών σχέσεων, η οποία είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Λευκωσία στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια που παρείχε το Ισραήλ κατά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα.

Επίσης αντηλλάγησαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Διάδρομο Ασίας-Μέσης Ανατολής, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με την Ευρώπη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό