16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εκτιμώ ότι ο Λαβρόφ δεν γνώριζε για την εισβολή

Ειδήσεις Ελλάδα

«Τα πράγματα δεν έχουν την εξέλιξη που περίμενε η Ρωσία» εκτίμησε ο  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη     

 «Η εντύπωση που δίνει η ρωσική πλευρά σε όλους είναι ότι έκανε ένα τεράστιο λάθος. Υπέθετε ότι ο ρωσικός στρατός θα γίνει δεκτός σαν ελευθερωτής. Και η κυβέρνηση Ζελένσκι και η Ουκρανία σαν κρατικός μηχανισμός θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Αυτή ήταν η ρωσική υπόθεση εργασίας επί τη βάσει της οποίας έγινε η επιχείρηση που έγινε» σημείωσε ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Από εκεί και πέρα,, μπορεί να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ο Πρόεδρος Πούτιν διαλείμματα ευκαιρίας για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, και θα δούμε αν αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσει μια έντιμη έξοδο, την οποία ευχόμαστε όλοι,Δηλαδή, καταρχήν μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, μια αποχώρηση από τα εδάφη της Ουκρανίας και μια σοβαρή διαπραγμάτευση ή είναι ένα πρελούδιο για μια νέα ρωσική επιχείρηση. Δεν μπορεί κανείς να το ξέρει αυτό» τόνισε

 Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα 6 ημέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή και τη διαβεβαίωση που έλαβε ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας είπε πως διατηρεί την αντίληψη ότι ο συνομιλητής του δεν γνώριζε. «Αλλά αυτό είναι δική μου υπόθεση εργασίας. Από τη στιγμή που έδινε αυτές τις διαβεβαιώσεις, στο δικό του μυαλό δεν ήταν καθόλου σαφές» συμπλήρωσε.

 

«Αχνα σημάδια για τέλος του πολέμου»

Ερωτηθείς να εκτιμήσει τον χρόνο έκβασης του πολέμου, είπε πως φαίνονται κάποια αχνά αισιόδοξα σημάδια, αναφέροντας για παράδειγμα ότι επί της αρχής η Ουκρανία μπορεί να γίνει δεκτό να μην μπει στο ΝΑΤΟ. Ανέφερε πως «το γεγονός ότι έμμεσα πλέον γίνεται μια συζήτηση για ουδετεροποίηση της Ουκρανίας, δηλαδή μη εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είναι μια παραχώρηση στο αίσθημα ασφάλειας που η Ρωσία θα ήθελε να αισθάνεται μετά από αυτή την αποτυχημένη περιπέτεια» και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα, όμως, η Ουκρανία πρέπει να διαφυλαχθεί και δεν μπορεί πια η Δύση να την αφήσει στην τύχη της, ανεξαρτήτως της πίεσης που θα δεχθεί από τον Πρόεδρο Πούτιν ή από οποιαδήποτε άλλη πλευρά»

 Πάντως, όπως είπε θεωρεί ότι   η ουκρανική πλευρά δεν θα δεχθεί την πλήρη παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία, μπορεί να υπάρχει ένα καθεστώς αυτονομίας με κάποια αυξημένα δικαιώματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη εφαρμογή των κυρώσεων από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα ουδείς μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες. Διαβεβαίωσε πως όλοι έχουν παρατηρήσει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιβάλλει κυρώσεις και συμφώνησε με το δημοσιογραφικό σχόλιο ότι αυτό γίνεται ανεκτό. «Λόγω της συγκυρίας, της δημιουργίας πολλαπλών μετώπων το ανέχονται» ανέφερε.

  

Χρειάζεται μελέτη για τον EastMed με τις νέες τιμές του αερίου 

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed, υπογράμμισε την ανάγκη μελέτης με τις νέες τιμές του αερίου και τις νέες ανάγκες. Ως οικονομικό εγχείρημα έχει να κάνει με την οικονομική του βιωσιμότητα, με τις τιμές του φυσικού αερίου και με το κόστος, εξήγησε. Ως προς τη στάση των ΗΠΑ, είπε πως προ της κρίσης, το σχόλιο ενός Αμερικανού επισήμου είχε να κάνει με τον αγωγό, όχι με την όδευση και συμπλήρωσε: Στο ίδιο έγγραφο, για το καλώδιο ήταν απολύτως θετικός. Το γεωπολιτικό επιχείρημα αφορά την όδευση. Το κόστος είναι το οικονομικό επιχείρημα.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως η άλλη πιθανότητα είναι η ελληνογυπτιακή συμφωνία, η οποία μπορεί να έχει μεταφορά είτε αγωγού είτε καλωδίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό