18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Εκρηκτική η άνοδος στην τιμή της βενζίνης – Πού θα κυμανθεί το Πάσχα

Ειδήσεις Ελλάδα

Αλματώδης είναι η αύξηση στη βενζίνη, με τα πρατήρια σε Αττική και Θεσσαλονίκη να έχουν φτάσει τις τιμές μέχρι και στα 2,40 ευρώ.

Την ώρα που η ολοένα αυξανόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή μόνο… καλό δεν θα κάνει στις παγκόσμιες αγορές καυσίμων, οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν πως την εορταστική περίοδο του Πάσχα θα πληρώσουν τη βενζίνη για… χαβιάρι.

Για το φαινόμενο της ακρίβειας στα καύσιμα τοποθετήθηκε το πρωί του Σαββάτου (20/4) στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Σύμφωνα με την κ. Ζάγκα, η «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με την ίδια, οι αυξήσεις στη βενζίνη έχουν ξεκινήσει εδώ και 40 ημέρες.

Παράλληλα παρατηρείται το φαινόμενο, ενώ ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης, το πετρέλαιο να παραμένει σταθερό ενώ πλέον έχει αρχίσει να εμφανίζει και πτώση.

Όπως επισήμανε η κ. Ζάγκα, την ευθύνη για τις αυξήσεις στη βενζίνη δεν την έχουν οι πρατηριούχοι αλλά τα διυλιστήρια και το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς υπάρχει το πλαφόν. «Εμείς και τρία ευρώ να πάει η βενζίνη το ίδιο ποσοστό θα πάρουμε. Όλα τα παραπάνω λεφτά, λοιπόν, πάνε στους φόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή της βενζίνης σε Αττική και Θεσσαλονίκη κυμαίνεται από 1, 95 ευρώ έως 2 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, υπάρχουν πρατήρια που την πουλάνε με την τιμή των 1,80 ευρώ το λίτρο, όπου «εκεί φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά», σύμφωνα με την κ. Ζάγκα.

Όσον αφορά το φαινόμενο που παρατηρείται σε βενζινάδικα της Αττικής να έχει φτάσει η αμόλυβδη μέχρι και στα 2,40 ευρώ, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής σημείωσε πως ασφαλώς πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι αλλά «όσα μαγαζιά πιάνουν με πειραγμένες αντλίες και με νοθευμένο καύσιμο είναι φτηνά μαγαζιά».

Πάσχα με βενζίνη πάνω από 2 ευρώ

Όλα αυτά την ώρα που η έξοδος του Πάσχα είναι προ των πυλών με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ, καθώς συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των καυσίμων, ενώ αναμένονται νέα επεισόδια στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά ήταν την περασμένη Τρίτη στα 1,97 ευρώ, έχοντας καταγράψει ήδη άνοδο περίπου 0,15 ευρώ από τον Φεβρουάριο.

Στο τελευταίο ημερήσιο δελτίο τιμών του υπ. Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε, η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφηκε στις Κυκλάδες με 2,19 ευρώ ανά λίτρο κι ακολουθούσαν τα Δωδεκάνησα με 2,12 ευρώ και Κεφαλλονιά και Λευκάδα με 2,04 ευρώ. Η χαμηλότερη μέση τιμή καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και ήταν 1,93 ευρώ ανά λίτρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό