21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Εκπαίδευση εφήβων με καλάσνικοφ και drones

Ειδήσεις Ελλάδα

Περίπου 10 έφηβοι στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας εκπαιδεύονται, ώστε να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, την ώρα που η ρωσική εισβολή συμπληρώνει ήδη 19 μήνες από την έναρξή της.

Με την αμηχανία έκδηλη στα πρόσωπά τους, αγόρια και κορίτσια κρατούν επιθετικά τυφέκια υπό το βλέμμα εκπαιδευτή και μαθαίνουν σκοποβολή σε εικονικούς στόχους. Σε άλλη τάξη, ένας ουκρανός στρατιωτικός εκπαιδεύει τους μαθητές στη λύση και αρμολόγηση ενός καλάσνικοφ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που άνοιξε ένα τέτοιο κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο τελειόφοιτος Ντανίλ Πορτσένκο.

Σε ένα τραπέζι διακρίνονται τυφέκια με σκοπευτικές διόπτρες, φορητοί εκτοξευτές πυραύλων και αντιαρματικών ρουκετών. Λίγο μακρύτερα γίνονται μαθήματα σκοποβολής με αεροβόλο.

«Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και απαραίτητη εκπαίδευση», λέει η Ολένα και συμπληρώνει: «Ζούμε σε καιρό πολέμου και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μπορεί να μας φανεί χρήσιμη ανά πάσα στιγμή».

Η Ιρίνα δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της κάθε φορά που παίρνει στα χέρια της όπλο για να πυροβολήσει. «Ελπίζω ότι δεν θα μου χρειαστεί αλλά, για κάθε ενδεχόμενο, πρέπει να ξέρουμε», συμπληρώνει.

Η εκπαίδευση στον χειρισμό drones ξεκινά μέσω υπολογιστή, προτού οι μαθητές κάνουν τις πρώτες προσπάθειες στο ύπαιθρο επιτηρούμενοι από εκπαιδευτές. Στη σημερινή εποχή, οι τηλεκατευθυνόμενες πτητικές μηχανές διαδραματίζουν ολοένα και σπουδαιότερο ρόλο σε εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

«Μαθαίνουμε να τα πιλοτάρουμε και είναι πολύ χρήσιμο, γιατί η κατάσταση είναι τέτοια που μπορεί μια μέρα να χρειαστούμε αυτές τις δεξιότητες», λέει ο Βλάντισλαβ Ρούντικ.

Στη Ρωσία, οι αρχές επανέφεραν φέτος τη στρατιωτική εκπαίδευση στα σχολεία, προκειμένου οι έφηβοι να μάθουν να χειρίζονται drones και να εξοικειωθούν με πολεμικά τυφέκια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό