17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Εκουαδόρ: Τα καρτέλ ναρκωτικών κήρυξαν τον πόλεμο – Τι σήμανε την έναρξή του

Ειδήσεις Ελλάδα

Με διάταγμά του ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Νομπόα έθεσε σήμερα, (10/1) σε «εσωτερική ένοπλη σύγκρουση» τη χώρα και διατάσσει «την κινητοποίηση και την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας» για να «εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι του οργανωμένου εγκλήματος, των τρομοκρατικών οργανώσεων και των μη κρατικών αντιμαχομένων».

Η κίνηση αυτή του Προέδρου Νομπόα ήρθε μετά τη χθεσινή ένοπλη επίθεση στο πλατό της δημόσιας τηλεόρασης   κουκουλοφόρων οι οποίοι κράτησαν ομήρους δημοσιογράφους αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο κτίριο.  Η επίθεση αυτή σήμανε την έναρξη του πολέμου των 22 καρτέλ σε βάρος της κυβέρνησης .

Η κήρυξη της κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης»

Ο Πρόεδρός της, νωρίτερα το πρωί Τρίτης (9/1) είχε ανακοινώσει πως η χώρα βρίσκεται σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» για τις επόμενες 60 ημέρες προκειμένου να περιοριστεί η  βία που προκύπτει από το εμπόριο ναρκωτικών στους δρόμους της χώρας.

Τι σήμανε την έναρξη πολέμου των καρτέλ

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία κήρυξε τη χώρα ο Πρόεδρος ήταν αυτό το οποίο πυροδότησε την έναρξη του πολέμου από την πλευρά των καρτέλ ναρκωτικών καθώς  δίνει τη δυνατότητα  στο στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της δίωξης ναρκωτικών να επέμβουν για την εκκαθάρισής τους. Μάλιστα, με την κίνηση αυτή του Προέδρου, τα  καρτέλ ναρκωτικών εξισώνονται για πρώτη φορά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι διωκτικές αρχές μπορούν να επέμβουν δίχως να πρέπει προηγουμένως να έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα εντάλματα σύλληψης και να έχουν τηρηθεί οι  νομικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι χθες για όλους τους εγκληματίες πλην των τρομοκρατών.

Τα βίαια επεισόδια της Τρίτης

Την Τρίτη, επίσης, βίαια επεισόδια ξέσπασαν με την εμπλοκή συμμοριών οι οποίες διακινούν ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο αστυνομικοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη Γουαγιακίλ, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας (νοτιοδυτικά), που έχει μετατραπεί σε προπύργιο κακοποιών, ενώ δυο άνδρες της «δολοφονήθηκαν» από «ένοπλους εγκληματίες» στη γειτονική πόλη Νοβόλ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό