24.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Εκλογές 2023: «Πολύφερνη νύφη» το ΠΑΣΟΚ – Γιατί το «αγαπούν» και γιατί «μισούν»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μοίρα του «τρίτου» ως ρυθμιστικού παράγοντα, αλλά και τελευταίου που λαμβάνει τη διερευνητική εντολή είναι να αποτελεί τον εν δυνάμει σύμμαχο που όλοι επιθυμούν να προσεγγίσουν

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η «πολύφερνη νύφη» των επερχόμενων εκλογών είναι το ΠΑΣΟΚ. Από τη συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά της περιόδου 2012-2015 ή αλλιώς από τη στιγμή που ο «πράσινος ήλιος» σταμάτησε να λάμπει στο χώρο της κεντροαριστεράς το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχεται «επιθέσεις φιλίας, αλλά και μίσους». Έχουν γραφτεί πολλά για το κατά πόσο τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να προσεγγίσει την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά προκειμένου να συμπράξει μαζί της τη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή των ΑΝΕΛ φέρεται να ήταν απαγορευτική αν η συζήτηση έφτασε έως εκεί. Επικοινωνία πάντως διερευνητική υπήρξε. Στην Κουμουνδούρου ακόμα «πληρώνουν» τη συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου που κατά πολλούς ήταν μονόδρομος εκείνη την περίοδο.

Οι ίσες αποστάσεις που έχει κρατήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και η διακήρυξη της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ έχουν συζητηθεί πολύ. Από την υπόθεση των υποκλοπών και μετά αρκετοί προεξόφλησαν πως η σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να «σιγοψήνεται». Η τελευταία κόντρα με την Κουμουνδούρου, με αφορμή το αφήγημα πως πιθανή συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι προϊόν εκβιασμού εξαιτίας της παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ, έχει παγώσει τις όποιες σκέψεις. Βέβαια είναι δυο όμοροι χώροι και οι συγκρούσεις δεν είναι εύκολο να αποφευχθούν. Η μοίρα του «τρίτου» ως ρυθμιστικού παράγοντα, αλλά και τελευταίου που λαμβάνει τη διερευνητική εντολή είναι να αποτελεί τον εν δυνάμει σύμμαχο που όλοι επιθυμούν να προσεγγίσουν. Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη έχει επιτεθεί σκληρά το προηγούμενο διάστημα τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα. Τονίζοντας πως δεν θα αποδεχτεί κανέναν από τους δυο για πρωθυπουργό έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδρασή τους. «Τους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο ελληνικός λαός» έχουν απαντήσει με μια φωνή οι δυο επικεφαλής των πόλων εξουσίας και είναι σίγουρα το μόνο πράγμα στο οποίο έχουν συμφωνήσει. Σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως το συγκεκριμένο αφήγημα έχει πλέον ατονήσει.

Τον  «μουτζούρη» της ακυβερνησίας της χώρας θέλουν να χρεώσουν στον Νίκο Ανδρουλάκη οι δυο διεκδικητές της εξουσίας πιέζοντάς τον να πάρει αποφάσεις. Ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς επισημαίνεται πως είναι αδιανόητο να συμπράξει με το κόμμα που του είχε επισυνδέσει το κινητό του τηλέφωνο. Θυμίζουν, άλλωστε πως εξαιτίας της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο του 2015, κατέληξε να είναι το έβδομο και τελευταίο κόμμα που μπήκε στη Βουλή με ποσοστό 4,68%. Από τη «γαλάζια παράταξη» κρατούν πως στη ψηφοφορία για το μπλόκο στη Χρυσή Αυγή το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που συναίνεσε.

Ο νέος πρόεδρος συμπλήρωσε ήδη έναν χρόνο στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη και συνεχίζει συνεπής να υποστηρίζει πως το κόμμα του δεν μπαίνει σε συζήτηση που αφορά τη διανομή της εξουσίας ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να συμμετέχει στο μοίρασμα των υπουργικών θώκων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι δεύτερες εκλογές τον «φοβίζουν». Πως μπορεί να αντέξει ανάμεσα στις συμπληγάδες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνει τις κινήσεις που θα πάρει, καθώς είναι διαφορετικά το ΠΑΣΟΚ να «αναστηθεί» διπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό του 2019 (8,1%) κα αλλιώς να κινηθεί σε μια ζώνη κοντά στο 10%. Αυτός είναι ο λόγος που ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Διαφορετικά θα είναι σαν να στέλνει τους ψηφοφόρους του κατευθείαν στους δυο «μεγάλους». Ένα «στραβοπάτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε μπορεί να του δώσει πλεονέκτημα για την επόμενη ημέρα. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μια μικρή ανάκαμψη μετά το πρώτο «πάγωμα» από την υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatargate. Τα «επεισόδια» που θα ακολουθήσουν μέχρι τις εκλογές θα είναι πολλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως το συνηθίζει άλλωστε, σχεδιάζει να βρεθεί κοντά στον κόσμο του Κινήματος το επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό