23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Ποντάρει στη συμμετοχή, φοβάται τον εφησυχασμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ναυάγιο της Πύλου έχει ρίξει μια βαριά σκιά σε κάθε πτυχή της προεκλογικής περιόδου και υπό αυτές τις συνθήκες, σε συνδυασμό και με τη συντριπτική δημοσκοπική εικόνα, η δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίσσεται σε μάλλον διαδικαστικούς ρυθμούς.

Επειτα από τη ματαίωση του τηλεοπτικού debate, τη διαγραφή του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Σπήλιου Κρικέτου και στον απόηχο της έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης με φόντο τις επιλογές των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, το εκλογικό επιτελείο της Πειραιώς έχει αποφασίσει να ρίξει τους τόνους και να στρέψει τη συζήτηση και πάλι στα ζητήματα αιχμής, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις και οι λοιπές προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η αναμόρφωση του ΕΣΥ, η μείωση της φορολογίας, το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου κ.ά.

Οπως μεταφέρεται από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα κεντρική επιδίωξη θα είναι η εμφατική ανάδειξη της θετικής ατζέντας και της περιγραφής του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προσπάθεια συσπείρωσης ψηφοφόρων στη Βόρεια Ελλάδα, αν και υπάρχει η επίγνωση ότι οι δεξαμενές από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους η ΝΔ είναι μάλλον περιορισμένες.

Το αίνιγμα της αποχής

Κατά τα όσα υπογραμμίζουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, η κρισιμότερη παράμετρος των τελευταίων προεκλογικών ημερών είναι ο εφησυχασμός του κομματικού μηχανισμού και των ψηφοφόρων. Και υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνουν ότι το καθοριστικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας και ενός εκλογικού ποσοστού ανάλογου με εκείνο της 21ης Μαΐου είναι η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Οπως εκτιμάται στην Πειραιώς, αν η συμμετοχή των ψηφοφόρων της ΝΔ διατηρηθεί στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών και την ίδια στιγμή επιβεβαιωθεί η διαφαινόμενη τάση αποχής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη διαφορά και εξασφάλιση μιας άνετης αυτοδυναμίας.

Περιοδεία στις μεγάλες πόλεις

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και έπειτα από τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, η προεκλογική δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι πυκνή και θα εξελιχθεί με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις και ομιλίες στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο σχεδιασμός έχει τροποποιηθεί ως προς ένα σημείο και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα περιλάβει τελικώς τη Ροδόπη στους σταθμούς των περιοδειών του.

Την Τρίτη και την Τετάρτη πάντως θα βρεθεί και θα μιλήσει στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη, δύο περιοχές στις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση λόγω της δυναμικής που εμφανίζουν εκεί η Ελληνική Λύση και η «Νίκη».

Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξη της ΝΔ είναι να αναδείξει τον καιροσκοπικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων κομμάτων και να προβάλει τη δική της αξιοπιστία στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Ο σχεδιασμός για τη νέα τετραετία

Στις επιδιώξεις της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας αναμένεται ότι θα περιληφθούν και κάποιες περισσότερο συγκεκριμένες ενδείξεις για τον κυβερνητικό σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει τη δημιουργία των δύο νέων υπουργείων, Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής και Οικογένειας, και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερες εξειδικεύσεις στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Παράλληλα, αναμένεται ότι θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της επόμενης κυβέρνησης.

Κατά τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, πολλές διατάξεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο προχωρημένης επεξεργασίας. Ο σχεδιασμός σε πολλά πεδία, όπως η μεταρρύθμιση της φορολογίας, το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους κ.ά., είναι εμπροσθοβαρής και αναμένεται να υλοποιηθεί στις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό