21.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Εκλογές 2023: Εμφατική νίκη ΝΔ στη «μάχη» της Κρήτης – Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Παραδοσιακά η Κρήτη και οι τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της είναι από τις περιοχές που συγκεντρώνουν τα βλέμματα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Κατά την προεκλογική περίοδο και των δυο εκλογικών αναμετρήσεων οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων κομμάτων επισκέφτηκαν ουκ ολίγες φορές, το νησί, θέλοντας να μεταδώσουν το ειδικό βάρος που έχουν αυτές οι τέσσερις εκλογικές περιφέρειες.

Το άλλοτε «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον έχει «πέσει» και μάλιστα το κόμμα της Κουμουνδούρου εμφανίζεται τρίτο πίσω από το ΠαΣοΚ στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές, με τη Νέα Δημοκρατία ταυτόχρονα να επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε μια περιοχή που ποτέ δεν είχε την παράδοση της νίκης.

Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκλέξει συνολικά δυο βουλευτές στο νησί. Έναν στα Χανιά και ένα στο Ηράκλειο, ενώ χωρίς βουλευτή έμεινε στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι. Την ίδια ώρασε τρεις περιφέρειες (Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι) εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη πίσω από το ΠαΣοΚ.

Από την άλλη πλευρά το ΠαΣοΚ κατάφερε στην Κρήτη από τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις του περνώντας σε τρεις περιφέρειες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα σε Λασίθι,  Ρέθυμνο και Ηράκλειο και εκλέγοντας συνολικά τέσσερις βουλευτές.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Κρήτη:

Χανιά

Νέα Δημοκρατία 40,74% (3 έδρες)ΣΥΡΙΖΑ 18,45% (1 έδρα)ΠαΣοΚ 11,14% (χωρίς έδρα)

Ρέθυμνο

Νέα Δημοκρατία 36,65% ( 1 έδρα)ΠαΣοΚ 25,87% (καμία έδρα)ΣΥΡΙΖΑ 18,69% (καμία έδρα)

Ηράκλειο 

Νέα Δημοκρατία 35,13% (3 έδρες)ΠαΣοΚ 23,08 (2 έδρες)ΣΥΡΙΖΑ 20,52% (1 έδρα)

Λασίθι

Νέα Δημοκρατία 39,79% (1 έδρα)ΠαΣοΚ 25,50% (1 λεδρα)ΣΥΡΙΖΑ 14,61% (καμία έδρα)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό