18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Εκλογές 2023: Γιατί η προεκλογική περίοδος δεν κόβει εισιτήρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Απομένουν, πάνω-κάτω, 90 ώρες μέχρι την επίσημη λήξη της προεκλογικής περιόδου. Λίγες για να αλλάξουν το σκηνικό που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αλλά με τη δική τους ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για τα τελευταία μέτρα μιας προεκλογικής κούρσας που, πάντως, δεν κατάφερε να κόψει και πολλά εισιτήρια.

Το εκλογικό σώμα παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και λίγα πράγματα στην καθημερινότητα των μεγάλων αστικών κέντρων θυμίζουν ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις κάλπες. Ο κόσμος προσπερνά μάλλον αδιάφορα τα κομματικά κιόσκια και είναι αβέβαιο κατά πόσο το κλίμα θα ζεσταθεί από τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων. Σήμερα, Τρίτη, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν το ΠαΣοΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Το μειωμένο ενδιαφέρον αποδίδεται στο σκορ των πρώτων εκλογών. Η διαφορά των 20 μονάδων προκάλεσε ένα μικρό πολιτικό σεισμό και άλλαξε την πολιτική γεωγραφία και τις στρατηγικές. Ο δικομματισμός της μεταπολιτευτικής περιόδου φάνηκε να δίνει τη θέση του σε αυτό που έχει περιγραφεί ως το σύστημα του ενάμιση κόμματος. Μια παράταξη (η κεντροδεξιά) έβαλε τα θεμέλια για την πολιτική της κυριαρχία και μια άλλη (η κεντροαριστερή) ετοιμάζεται για μια «νύχτα που μπορεί να είναι μεγάλη».

Η προεκλογική περίοδος άρχιζε ζεστά στο τραπέζι μπήκαν μετά το «σαρδάμ» της Ελένης Χρονοπούλου οι φορολογικές πολιτικές των κομμάτων. Κινδύνεψε να «ντελαπάρει» στις κακοτράχηλες στροφές των δρόμων προς τα μειονοτικά χωριά της Ροδόπης, αλλά στη συνέχεια, με αφορμή τραγικά περιστατικά, ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ που κατά την πανδημία έδειξε τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του οδηγώντας στην προσωπική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το ΕΣΥ που θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Ο Μητσοτάκης και η επόμενη μέρα

Ο κ. Μητσοτάκης στην τελική ευθεία προς τις κάλπες έχει αρχίσει να περιγράφει τις δεσμεύσεις της επόμενης μέρας και να δίνει μια πρώτη περιγραφή του σχήματος που θα κληθεί να τις υλοποιήσει και κατά πάσα πιθανότατα, θα διαφέρει από το προηγούμενο σε πρόσωπα αλλά και σε οργανόγραμμα. Ήταν επόμενο να στρέψει την ατζέντα προς τα εκεί αφού το δίλλημα της ακυβερνησίας δεν έμοιαζε και τόσο ισχυρό.

Στην κοινή γνώμη υπάρχει βεβαιότητα για την αυτοδυναμία της ΝΔ, τα στοιχήματα αφορούν το εύρος της. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει και σωστά ότι οι κάλπες είναι άδειες, αλλά την ίδια ώρα η συσπείρωση της ΝΔ είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα κόμματα, κινείται σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Λες και οι εκλογές θα γίνουν αύριο.

Ήταν, επίσης, φανερό, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι η «ανησυχία» μιας παντοδυναμίας του Κ. Μητσοτάκη, η οποία αποτελούσε το βασικό επιχείρημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ, δεν έβρισκε απήχηση στο εκλογικό σώμα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η ΝΔ έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσει το ποσοστό που πήρε στις εκλογές του Μαΐου από ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει για να το διατηρήσει και το ΠαΣοΚ που δεν εμφανίζει τα σημάδια μιας μεγάλης ανόδου που προσδοκούσε η ηγεσία αλλά και η βάση του. Ο παντοδύναμος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να αποτελεί φόβητρο. Η εικόνα του κεντρώου πολιτικού παραμένει ισχυρή σε ένα κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Το στίγμα της νέας διακυβέρνησης

Όλα δείχνουν, χωρίς κανείς να μπορεί να προκαταλάβει τη λαϊκή ετυμηγορία, ότι θα υπάρξει μια ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για σταθερή κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι η διαχείρισή της. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει φροντίσει να δώσει ένα στίγμα των προθέσεων του και το ρεπορτάζ καταγράφει πρόθεση για αλλαγές σε δύο κατευθύνσεις. Στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, δηλαδή στο επιτελικό κράτος και στις αρμοδιότητες των υπουργείων. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ότι τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου για την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του αναλαμβάνει μια σειρά από δεσμεύσεις που δίνουν το στίγμα της γραμμής πλεύσης που θα ακολουθήσει. Δίπλα στην πάγια δέσμευση για μείωση των φόρων προστεθηκαν άλλες δύο. Η στήριξη του ΕΣΥ με 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών και την αναμόρφωση 156 κέντρων υγείας. Και ο στόχος για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και για μέσο μισθό 1.500 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, «κόβει μαχαίρι» κάθε συζήτηση για πρόσωπα. «Ξέρετε, τώρα είμαστε στη φάση που και εσείς ως δημοσιογράφοι αναζητείτε πάντα ενδεχομένως τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, εγώ κόβω αυτή τη συζήτηση κάθετα. Έχουμε πέντε μέρες ακόμα προεκλογικής περιόδου. Έχουμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, δεν κάνω καμία συζήτηση», ανέφερε σε συνέντευξή του (ΙONIAN TV) και έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του. «Όσοι ήδη φαντάζονται τους εαυτούς τους Υπουργούς από τώρα και ενδεχομένως να προεξοφλούν συγκεκριμένα Υπουργεία και μπορεί ενδεχομένως να ράβουν και κοστούμια, τους θυμίζω ότι τα κοστούμια μπορεί να είναι χρήσιμα και για γάμους, για βαφτίσια, για άλλες ωραίες κοινωνικές εκδηλώσεις τού καλοκαιριού που έρχεται».

Η μάχη της ουράς

Μια διαφορά των εκλογών του Μαΐου σε σχέση με αυτές της Κυριακής είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μια Βουλή επτά κομμάτων. Εκτός του ΚΚΕ και της «Ελληνικής Λύσης» να μπουν η «Πλεύση Ελευθερίας» και η «Νίκη». Θα είναι μια εξέλιξη που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν επηρεάζει την αυτοδυναμία της ΝΔ. Η παρουσία τους, πάντως, θα δώσει άλλη νότα στο Κοινοβούλιο. Και υπάρχουν και νότες που δεν ακούγονται ευχάριστα. Ειδικά όταν παράγουν ήχους μιας έξαλλης, ακραίας εποχής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό