23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 9+2 βουλευτές της Αχαϊας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε και στις χθεσινές εκλογές τους τρεις βουλευτές που εξέλεξε την 21η Μαΐου, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της εκλογικής διαδικασίας, με τους Γιώργο Κυριακόπουλο και Γιάννη Λαϊνιώτη να χάνουν αντίστοιχα τις έδρες τους.

Εκλογές 2023: Δείτε ΕΔΩ τη ροή των αποτελεσμάτων στη Δυτική Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά, οι Γιώργος Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ διατήρησαν τις έδρες τους, ενώ οι «ρούκι» στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Τσιρώνης της Νίκης και ο Γιώργος Ασπιώτης των Σπαρτιατών.

Αναλυτικά οι 9 βουλευτές της Αχαΐας και οι δηλώσεις τους αμέσως μετά την εκλογή τους:

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία πέτυχε ένα σαρωτικό ρεκόρ ψήφων στην Αχαΐα κι ετοιμάζεται, πλέον, για τη δεύτερη θητεία της στο ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε τα εξής στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Η 25η Ιουνίου είναι μια ιστορική ημέρα. Η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει την ισχυρή λαϊκή εντολή του Μαΐου και κερδίζει ασφαλή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Από αύριο, με την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού, ξεκινάμε την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που ενέκρινε το εκλογικό σώμα. Οπως και την πρώτη τετραετία, με σκληρή δουλειά, θα επιτύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει, μεταξύ των οποίων η αύξηση μισθών, η αναμόρφωση του ΕΣΥ και η περαιτέρω βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών. Το καλύτερο αύριο που οραματιζόμαστε για την Αχαΐα και την Ελλάδα, ξεκινάει από σήμερα». Η Χριστίνα Αλεξοπούλου είναι πολιτικός μηχανικός και είναι γεννημένη το 1978.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης ο οποίος ετοιμάζεται για την τρίτη συνεχόμενη βουλευτική θητεία του.  δήλωσε: «Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι μία ιστορική νίκη για την Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου. Αποτελεί δε, το καλύτερο εχέγγυο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στο εσωτερικό, αλλά και για μία χώρα υψηλού κύρους στο εξωτερικό. Προχωράμε μαζί για την Αχαΐα που μας αξίζει, για την Ελλάδα που δικαιούμαστε». Είναι γεννημένος το 1969 και είναι επικοινωνιολόγος, ενώ στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα αποδήμου ελληνισμού.

Ο Ιάσονας Φωτήλας, ο οποίος εξελέγη βουλευτής για τρίτη φορά (η δεύτερη με τη ΝΔ, καθώς είχε προηγηθεί και η θητεία του με το Ποτάμι), δήλωσε τα εξής: «Οι πολίτες έδωσαν με εμφατικό τρόπο την έγκρισή τους στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για μια ισχυρή, αυτοδύναμη, κυβέρνηση, για μια νέα τετραετία διακυβέρνησης. Με τη σαφή εντολή τους, μας ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των ρηξικέλευθων τομών, για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας. Κι αυτό θα κάνουμε, με οδηγό τη γλώσσα της αλήθειας, με ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική, χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να διολισθήσουμε ακόμη και στο παραμικρό ίχνος έπαρσης και αλαζονείας. Σε ό,τι αφορά δε την επανεκλογή μου, ως βουλευτή Αχαΐας, αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους συμπολίτες μου, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό μου, παράλληλα με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσω να διαθέτω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να εξακολουθήσω να εκπροσωπώ τόσο αυτούς όσο και τον Νομό μας, με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, στη Βουλή». Ο Ι. Φωτήλας είναι γεννημένος το 1969 και είναι δικηγόρος.

Η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε την εξής δήλωση στην «Π» με αφορμή τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ: «Το αποψινό (σ. χθεσινό) αποτέλεσμα έδειξε, παρά τη βαριά ήττα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Η λαϊκή ετυμηγορία μας εμπιστεύθηκε ως την εναλλακτική, προοδευτική δύναμη απέναντι στη Δεξιά και δυστυχώς και στην Ακροδεξιά που βρήκε χώρο να μπει στη Βουλή. Εχουμε ευθύνη καταρχήν να ανασυγκροτηθούμε, παίρνοντας υπ’ όψιν το αποτέλεσμα και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, να ανασυνταχθούμε και να παίξουμε τον ρόλο της ισχυρής αντιπολίτευσης, η οποία θα δώσει το αξιόπιστο άλλο σχέδιο του δημοκρατικού, προοδευτικού, αριστερού χώρου. Οι βουλευτές της Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ένα επιπρόσθετο καθήκον, το να ξαναδώσουμε στην Αχαΐα το προοδευτικό πρόσημο που είχε στη μεγαλύτερη περίοδο της Μεταπολίτευσης. Γι’ αυτό δεσμεύομαι προσωπικά». Θυμίζουμε ότι η Σία Αναγνωστοπούλου είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και είναι γεννημένη το 1959. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κι Εξωτερικών.

Ετοιμος για την πρώτη του θητεία στο Κοινοβούλιο είναι ο καρδιολόγος και πρώην δήμαρχος Μόβρης και Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τα είπε όλα για το τι έφταιξε για τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με μια δήλωση που έκανε χθες στους Κωνσταντίνο Μάγνη και Μαρίνα Ριζογιάννη στον Peloponnisos FM 104,1: «Ολα πρέπει να αλλάξουν, εκτός από τον αρχηγό. Εχουμε κεφάλι, τώρα θέλουμε χέρια και ποδάρια».

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα τοποθετηθεί σήμερα αναλυτικά για το αποτέλεσμα των εκλογών, με τους συνεργάτες του να μας μεταφέρουν τη βούληση του πρώην πρωθυπουργού «να συνεχίσει τον αγώνα για τη δημοκρατία και τη δημοκρατική παράταξη». Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός έλεγε χθες βράδυ ότι «η παρουσία ακροδεξιών και νεοφασιστικών κομμάτων στη Βουλή, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Η συντηρητική κυριαρχία στη Βουλή, επιβάλει την ύπαρξη μιας ισχυρής προοδευτικής πολιτικής φωνής, που θα αποτελέσει και την αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που επανεξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ, δήλωσε τα εξής στην «Π»: «Είναι θετικό το αποτέλεσμα και στην Αχαΐα. Με το ενισχυμένο ΚΚΕ, ουσιαστικά αναδεικνύεται το μοναδικό αντίβαρο στην αντιλαϊκή στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων συμβάλλοντας στο να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών». Ο Ν. Καραθανασόπουλος είναι οικονομολόγος και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2007.

Ο Σπύρος Τσιρώνης της Νίκης δήλωσε τα εξής στην «Π»: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους πολίτες, σε όλον τον κόσμο, που παρά τους τόνους λάσπης που ρίχτηκαν εναντίον μας, άκουσαν τελικά τη φωνή της συνείδησής τους και στήριξαν τον πραγματικό, ειλικρινή κι έντιμο αγώνα της Νίκης. Δεν πανηγυρίζουμε, νιώθουμε την ευθύνη που έχουμε αναλάβει και θα δώσουμε τη μάχη για τη νίκη του ελληνισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Θα είμαστε στη Βουλή για όλους. Θέλουμε να ενώσουμε όλους τους καλοπροαίρετους Ελληνες. Ο τόπος έχει ανάγκη από παιδεία και παιδιά». Ο Σπ. Τσιρώνης είναι Δρ. Φυσικοθεραπείας, φυσικοθεραπευτής στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας» και παλιός ποδοσφαιριστής.

Ο Γιώργος Ασπιώτης θα τοποθετηθεί αύριο για την εκλογή του στη Βουλή, όπως μας ενημέρωσαν στελέχη των Σπαρτιατών.

Η Αχαΐα θα έχει εκπροσώπηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και από τη βαλκανιονίκη Μαρία Πολύζου, η οποία είχε την 7η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς επίσης και από τον Δημήτρη Μάντζο, ο οποίος ήταν επίσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό