20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Εκλογές στην Ισπανία: Νίκη του Λαϊκού Κόμματος δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία θα φέρουν πιθανότατα νίκη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά για να σχηματίσει κυβέρνηση θα χρειαστεί ως σύμμαχο το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο αποτελεί ανάθεμα για πολλούς Ισπανούς, αναφέρει το Reuters.

Ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο οποίος ενδεχομένως θα αφήσει ένα ακροδεξιό κόμμα να μπει στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από τότε που έληξε η κυριαρχία του Φρανσίσκο Φράνκο τη δεκαετία του 1970, έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του στην επίθεση κατά των πολιτικών συμφωνιών του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ βρίσκεται επί του παρόντος σε συνασπισμό με την εκλογική συμμαχία κομμάτων Unidas Podemos, η οποία κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές με την πλατφόρμα Sumar και έχει βασιστεί στις ψήφους διαφόρων αυτονομιστικών κομμάτων για να περάσει νομοθεσίες.

Ο πρωθυπουργός έχει συνάψει συμφωνίες με αντάλλαγμα ψήφους στο κοινοβούλιο με κόμματα όπως το EH Bildu, το οποίο συνδέεται με την πρώην βασκική αυτονομιστική ομάδα ETA, και το ERC, το οποίο ηγήθηκε της πρότασης απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία το 2017.

Λόγω αυτών και της κατάρρευση των κεντρώων κομμάτων που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες εκλογές, οι αναλυτές λένε ότι οι πιο σκληρές ιδεολογικές επιλογές έχουν αφήσει σε ορισμένους ψηφοφόρους τη διάθεση να μπλοκάρουν ό,τι δεν τους αρέσει, αντί να επιλέξουν ό,τι τους αρέσει.

Ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την ήττα της Αριστεράς στις τοπικές εκλογές του Μαΐου, αλλά πολλοί ψηφοφόροι είναι επίσης θυμωμένοι, καθώς κλήθηκαν να ψηφίσουν στο αποκορύφωμα του καυτού καλοκαιριού.

Μια ανεπίσημη δημοσκόπηση του Reuters σε περίπου 25 άτομα σε όλη τη χώρα είδε πολλούς με ελάχιστο ενθουσιασμό για οποιοδήποτε κόμμα και διχασμένους ανάμεσα σε αυτό που θεωρούσαν ως τη λιγότερο κακή επιλογή. Η αίσθηση αυτή ενισχύθηκε από δημοσκοπήσεις που ανέφεραν ότι περίπου το 12,5% των ανθρώπων που σκοπεύουν να ψηφίσουν ήταν ακόμη αναποφάσιστοι τη Δευτέρα.

Οι Ισπανοί “τείνουν να ψηφίζουν για να αποφύγουν κάτι, παρά για να υποστηρίξουν κάτι”, δήλωσε η Cristina Monge, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα.

“Αυτή τη φορά είναι πιο έντονη, επειδή ο αγώνας είναι πιο ιδεολογικός και τα μπλοκ είναι πιο καθορισμένα”.

Οι ηγέτες έκαναν μια τελευταία προσπάθεια για ψήφους κατά τη διάρκεια των τελευταίων συγκεντρώσεών τους το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Φεϊχό, σε μια νύξη προς τις συμφωνίες του Σάντσεθ με τα αυτονομιστικά κόμματα, είπε ότι μια νίκη του PP θα σήμαινε “να μην δεσμευτούμε από εκείνους που θέλουν να χωρίσουν την Ισπανία”.

Ο Σάντσεθ είπε σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε “είναι δυνατόν να κερδίσουμε ενάντια στη δεξιά και την ακροδεξιά, και θα το κάνουμε εδώ στην Ισπανία”, ενώ η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Γιολάντα Ντίαζ, επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Sumar, ζήτησε ψήφους για να διασφαλίσει ότι η ισπανική κοινωνία “δεν θα πάει 50 χρόνια πίσω”.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 09:00 (τοπική ώρα και 10:00 ώρα Ελλάδος) την Κυριακή και κλείνουν στις 20:00 (τοπική ώρα και 21:00 ώρα Ελλάδος), όταν θα ανακοινωθούν τα exit polls. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί από λιγότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους, δηλαδή λιγότερες από 10 έδρες στο κοινοβούλιο των 350, λένε οι ειδικοί.

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης εξαρτάται από πολύπλοκες διαπραγματεύσεις που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες και μπορεί να καταλήξουν ακόμη και σε νέες εκλογές. Μια τέτοια πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να πλήξει την αποτελεσματικότητα της Μαδρίτης ως σημερινής οικοδέσποινας της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη δαπάνη των κονδυλίων της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΡΡ θα μπορούσε να αμβλύνει την πράσινη ατζέντα της προηγούμενης κυβέρνησης και να υιοθετήσει μια πολύ πιο συντηρητική στάση σε κοινωνικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ έχει ψηφίσει προοδευτικούς νόμους για την ευθανασία, τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ ατόμων, τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των ζώων και προειδοποιεί ότι τα δικαιώματα αυτά θα μπορούσαν να αφαιρεθούν αν το Vox είναι μέρος της επόμενης κυβέρνησης έχουν αποδειχθεί ισχυρές για ορισμένους.

* Ισπανία: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές – Τα φαβορί

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό