22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Εκατομμύρια emails με ευαίσθητες πληροφορίες του αμερικανικού στρατού έφτασαν στο Μάλι «κατά λάθος»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα τυπογραφικό λάθος ήταν αρκετό ώστε εκατομμύρια emails του αμερικανικού στρατού να προωθηθούν στο Μάλι. Αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, περιελάμβαναν άκρως ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων διπλωματικών εγγράφων, φορολογικών δεδομένων, κωδικών και ενημερώσεων με ταξιδιωτικές λεπτομέρειες κορυφαίων αξιωματούχων.

Πάρα τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις εδώ και πάνω από μία δεκαετία, μία σταθερή ροή αμερικανικών email εξακολουθεί να κατευθύνεται στο domain .ML (που ανήκει στο κράτος της δυτικής Αφρικής), καθώς πολλοί πληκτρολογούν τη συγκεκριμένη κατάληξη αντί για το .MIL, το επίθημα σε όλες τις στρατιωτικές διευθύνσεις email των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είχε γίνει αντιληπτό πριν από μία δεκαετία από τον Johannes Zuurbier, Ολλανδό επιχειρηματία του διαδικτύου, που είχε εξασφαλίσει συμβόλαιο από το Μάλι για τη διαχείριση του domain της χώρας. Ο Zuurbier συλλέγει τα αμερικανικά emails που φτάνουν στο Μάλι κατά λάθος από τον περασμένο Ιανουάριο, σε μία προσπάθεια να πείσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το θέμα με σοβαρότητα. Έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 117.000 emails. Μόνο την περασμένη Τετάρτη έλαβε σχεδόν 1.000 εξ αυτών, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σε επιστολή του προς τις ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου, ο Zuurbier έγραψε: «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από αντιπάλους των ΗΠΑ».

Ένα λανθασμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλάμβανε το ταξιδιωτικό δρομολόγιο του στρατηγού Τζέιμς ΜακΚόνβιλ, αρχηγού του επιτελείου του αμερικανικού στρατού, και της αντιπροσωπείας του καθώς προετοιμάζονταν για ένα ταξίδι στην Ινδονησία νωρίτερα αυτό το έτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι ο έλεγχος του domain .ML θα επιστρέψει σε λίγες ημέρες στην κυβέρνηση του Μάλι, η οποία και είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας. Εκπνέει το 10ετές συμβόλαιο διαχείρισης του Zuurbier και αυτό σημαίνει ότι οι αρχές του Μάλι θα μπορούν να συλλέγουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται στη χώρα από λάθος.

Η κυβέρνηση του Μάλι δεν απάντησε στα αιτήματα των FT για σχολιασμό. Ο Zuurbier, διευθύνων σύμβουλος του Mali Dili με έδρα το Άμστερνταμ, έχει προσεγγίσει επανειλημμένα αξιωματούχους των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων μέσω ενός αμυντικού ακόλουθου στο Μάλι, ενός ανώτερου συμβούλου της εθνικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ, ακόμη και αξιωματούχων του Λευκού Οίκου. Μεγάλο μέρος της ροής email είναι ανεπιθύμητο και κανένα δεν έχει επισημανθεί ως ταξινομημένο. Ωστόσο, ορισμένα μηνύματα περιέχουν εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με την εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, των εργολάβων και των οικογενειών τους.

Το περιεχόμενό τους περιλαμβάνει ακτινογραφίες και ιατρικά δεδομένα, πληροφορίες εγγράφων ταυτότητας, λίστες πληρωμάτων για πλοία, λίστες προσωπικού σε βάσεις, χάρτες εγκαταστάσεων, φωτογραφίες βάσεων, εκθέσεις ναυτικής επιθεώρησης, συμβάσεις, ποινικές καταγγελίες κατά προσωπικού, εσωτερικές έρευνες για εκφοβισμό, επίσημα δρομολόγια ταξιδιών, κρατήσεις, φορολογικά και οικονομικά στοιχεία.

Ο Μάικ Ρότζερς, συνταξιούχος Αμερικανός ναύαρχος που διηύθυνε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και τη Διοίκηση Κυβερνοχώρου του Στρατού των ΗΠΑ, είπε στη βρετανική εφημερίδα: «Εάν έχετε αυτό το είδος διαρκούς πρόσβασης, μπορείτε να εξασφαλίσετε πολύτιμες πληροφορίες ακόμη χωρίς διαβαθμισμένες πληροφορίες».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό