18.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Εισροές 1 δις ευρώ στα αμοιβαία κεφάλαια στο α’ τρίμηνο 2023 και άνοδος στα ομολογιακά α/κ

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Κόντρα στο ρεύμα της διόρθωσης του Μαρτίου που συρρίκνωσε την χρηματιστηριακή αγορά και με έντονη αύξηση του ενεργητικού τους κινήθηκαν τα αμοιβαία κεφάλαια και οι εναλλακτικές επενδύσεις στο α’ τρίμηνο 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΘΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές εισροές κεφαλαίων κατά το α’ τρίμηνο 2023 στα αμοιβαία κεφάλαια (ΟΣΕΚΑ) διαμορφώθηκαν στα 996,5 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο. 

Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο 2020 ξεπέρασαν τα 4,6 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά την πίτα της αγοράς των θεσμικών επενδυτών που διαμορφώθηκε στα 24,8 δις ευρώ το 49,5% αφορά τα αμοιβαία κεφάλαια, το 31,9% το Asset Management, το 17,9% τις ΑΕΕΑΠ (εταιρείες χαρτοφυλακίου Ακινήτων) και το 0,7% εναλλακτικές επενδύσεις. Επισημαίνεται επίσης η μεγάλη άνοδος ενεργητικού στις ΑΕΕΑΠ  λόγω εξαγορών ακινήτων αλλά και γενικότερα μίας επιθετικής πολιτικής πάνω σε θέματα ακινήτων.

Άνοδος ενεργητικού στα ομολογιακά α/κ και αύξηση μεριδίου αγοράς λόγω τραπεζών

Στα αμοιβαία κεφάλαια ήταν εμφανής η στροφή προς τα ομολογιακά α/κ, εξαιτίας των σύνθετων εγγυημένων ομολογιακών προϊόντων που πρόσφεραν οι τράπεζες προς τους πελάτες των προθεσμιακών και με τα οποία εγγυούνταν υψηλότερες αποδόσεις απ’ ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις. Η σύνθεση της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων στο τέλος του α’ τριμήνου ήταν κατά 35% σε ομολογιακά αμοιβαία, το 23% σε μεικτούς τίτλους, το 20% σε Funds Of Funds, το 14% σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και το 4% σε σύνθετους τίτλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενεργητικό στα μετοχικά α/κ μειώθηκε έντονα κατά τις πολλαπλές κρίσεις του Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση το 14%  σε σύνολο 25 δις ευρώ περίπου ενεργητικό θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα όπου τα μετοχικά α/κ ξεπερνούν το 30%. Οι εταιρείες διαχείρισης Κεφαλαίων (Asset Management)

Σε ότι αφορά τις ΑΕΔΑΚ, το μεγαλύτερο ενεργητικό έχει η Eurobank Asset Management με πάνω από 3 δις. Ενεργητικό και 130 αμοιβαία κεφάλαια υπό διαχείριση, ακολουθεί η Alpha Asset Management με 2,31 δις ευρώ ενεργητικό, η Πειραιώς Asset Management με περίπου 2 δις ευρώ ενεργητικό και η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων με 1,44 δις ευρώ ενεργητικό και 2 αμοιβαία κεφάλαια υπό διαχείριση. Οι 4 αυτές ΑΕΔΑΚ διαχειρίζονται περίπου το 85% του συνολικού ενεργητικού των Asset Management.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό