14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ειδικό σχέδιο της Αθήνας για τους Έλληνες της Μέσης Ανατολής

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τα σύννεφα πολέμου στη Γάζα να πυκνώνουν, σε εφαρμογή έχει τεθεί το ειδικό σχέδιο της Αθήνας για την προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται σε σημεία ενδιαφέροντος, υπό τον φόβο διάχυσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Ήδη έχει ξεκινήσει η ακριβής καταγραφή των μελών που απαρτίζουν την κάθε κοινότητα ξεχωριστά. Σε κάθε χώρα επιβεβαιώνεται εκ νέου ο αριθμός των Ελλήνων και των οικογενειών τους, αν παραμένουν στην περιοχή αλλά και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Στη συνέχεια, οι λίστες με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας ανανεώνονται και με στόχο την άμεση και έγκαιρη επικοινωνία δημιουργούνται γκρουπ στο WhatsApp ή λίστες για την αποστολή ομαδικών μηνυμάτων μέσω email.

Οι επαφές με τις τοπικές αρχές είναι συνεχείς, καθώς έχουν ανοίξει όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας του δικτύου σχέσεων των Ελλήνων διπλωματών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καθημερινή βάση εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για άμεσο απεγκλωβισμό ή επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών, τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος περιλαμβάνουν τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά μέσα.

Παράλληλα, αξιολογούνται οι τρέχουσες εξελίξεις και η κατάσταση ασφαλείας, και ανάλογα με τη ροή των πληροφοριών προσαρμόζονται ή όχι τα πρωτόκολλα.

Οι Έλληνες που παραμένουν στη Γάζα

Ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα προετοιμάζονται για τη χερσαία εισβολή, εντός της Λωρίδας της Γάζας παραμένουν 20 Έλληνες πολίτες, τέσσερις σύζυγοι Ελλήνων και δύο ιερείς. Με τους κληρικούς να αρνούνται να εγκαταλείψουν το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό τους έργο, οι περισσότεροι Έλληνες αναζητούν τρόπο διαφυγής σε ασφαλή περιοχή.

Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου για τους Έλληνες επισκέπτες σε χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχει αναβαθμιστεί.

Στον Λίβανο, με το πρόγραμμα των αεροπορικών πτήσεων που αναχωρούν από τη Βηρυτό να είναι ασταθές, η ελληνική πρεσβεία προχώρησε σε τοπικού χαρακτήρα οδηγία προς τους επισκέπτες, ώστε να είναι σε θέση να προγραμματίσουν έγκαιρα την αναχώρησή τους από τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, έχει ζητηθεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από το αεροδρόμιο προς τις νότιες περιοχές του Λιβάνου, να αποφεύγουν διαδηλώσεις και να τηρούν μέτρα αυτοπροστασίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό