18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Εγκρίθηκε ο πρώτος αναστολέας για τη θεραπεία ασθενών με νόσο Crohn

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρώτος και μοναδικός από του στόματος αναστολέας JAK, το upadacitinib εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ενεργή νόσο του Crohn οι οποίοι εμφανίζουν ανεπαρκή ανταπόκριση, απώλεια ανταπόκρισης ή δυσανεξία είτε σε συμβατική θεραπεία είτε σε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα. Πρόκειται για την 7η εγκεκριμένη ένδειξη για το συγκεκριμένο φάρμακο και την 3η εγκεκριμένη ένδειξη για τη γαστρεντερολογία.

Με τη νέα θεραπεία η AbbVie διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της στην κατηγορία Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (IBD) σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Όπως εξηγεί ο ανώτερος αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της AbbVie Thomas Hudson, η έγκριση του upadacitinib από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς προσφέρει στους ασθενείς την πρώτη και μοναδική θεραπεία, χορηγούμενη από του στόματος μία φορά την ημέρα, η οποία μπορεί να παρέχει ενδοσκοπική βελτίωση και σταθερή συμπτωματική ανακούφιση, επηρεάζοντας θετικά την καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις υφιστάμενες θεραπείες δεν έχουν όλοι οι ασθενείς τη δυνατότητα να πετύχουν επαρκή έλεγχο της νόσου ώστε να εκπληρώσουν τους θεραπευτικούς στόχους τους. Αυτός όπως λέει είναι και ο λόγος που η AbbVie  συνεχίζει να ερευνά τον τομέα αυτό και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό με νέες θεραπευτικές επιλογές στα φλεγμονώδη νοσήματα.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίσθηκε σε δεδομένα από δύο μελέτες για τη θεραπεία επαγωγής, U-EXCEED και U-EXCEL, καθώς και από τη μελέτη U-ENDURE για τη θεραπεία συντήρησης σύμφωνα με τα οποία, ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που έλαβαν θεραπεία με upadacitinib πέτυχε τα συμπρωτεύοντα καταληκτικά σημεία της ενδοσκοπικής ανταπόκρισης και της κλινικής ύφεσης και το βασικό δευτερεύον καταληκτικό σημείο της κλινικής ύφεσης χωρίς τη λήψη κορτικοστεροειδών τη 12η και την 52η εβδομάδα σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Ενώ, τα αποτελέσματα ασφάλειας στη νόσο του Crohn ήταν γενικά αντίστοιχα με το γνωστό προφίλ ασφάλειας του upadacitinib.

Η νόσος του Crohn

Είναι μία χρόνια, συστηματική νόσος που εκδηλώνεται ως φλεγμονή στη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας επίμονη διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Αποτελεί μια προοδευτική νόσο, γεγονός που σημαίνει ότι επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ή ενδέχεται να αναπτυχθούν επιπλοκές που απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης. Επειδή τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι απρόβλεπτα, προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στα άτομα που ζουν με τη νόσο – όχι μόνο σε σωματικό, αλλά και σε συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο.

Το φορτίο της νόσου του Crohn φέρνει τους ασθενείς αντιμέτωπους με καθημερινές, συχνά, άβολες προκλήσεις, γι αυτό όπως αναφέρει ο Laurent Peyrin-Biroulet, M.D., Ph.D., καθηγητής γαστρεντερολογίας και επικεφαλής της ομάδας Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (IBD) στο τμήμα Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείο του Νανσί στη Γαλλία οι μελέτες που κατέδειξαν τη δυνατότητα του upadacitinib να πετυχαίνει βασικούς θεραπευτικούς στόχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι ενδοσκοπικές εκβάσεις και η συμπτωματική ανακούφιση, είναι κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς.

Το upadacitinib

Το upadacitinib ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της AbbVie. Πρόκειται να ένα εκλεκτικό και αναστρέψιμο αναστολέα JAK (κινάση Janus). Σε ανθρώπινες κυτταρικές δοκιμασίες δραστικότητας, το upadacitinib αναστέλλει ειδικά τη σηματοδότηση από τις JAK1 ή JAK1/3 με λειτουργική εκλεκτικότητα έναντι των υποδοχέων της κυτοκίνης οι οποίοι δρουν κατά ζεύγη της JAK2.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες Φάσης 3 του upadacitinib στη γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα και την αρτηρίτιδα Takayasu.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με ακτινολογικά επιβεβαιωμένη αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, μη ακτινολογικά επιβεβαιωμένη αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, ενηλίκων και εφήβων με ατοπική δερματίτιδα και πλέον με νόσο του Crohn.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό