16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Είναι πιο ακριβές οι ασφάλειες των ηλεκτρικών απο τα συμβατικά οχήματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία από τις άγνωστες πτυχές της ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι και η ασφάλισή του. Ψάξαμε τι ισχύει στις εταιρίες ασφάλισης αυτοκινήτων και σας απαντάμε.

Η ηλεκτροκίνηση είναι κάτι νέο στην αυτοκίνηση και στην καθημερινότητά μας, αλλά δεν κινείται και στα όρια του ανεξήγητου. Αυτό που ίσως τρομάζει μία μεγάλη μερίδα οδηγών είναι οι ρυθμοί μετάβασης, που γίνονται με τέτοια ταχύτητα, που η ροή νέων πληροφοριών μοιάζει (και είναι) καταιγιστική.

Πέρα από την τεχνολογία, που είναι κάτι καινούργιο, είναι το πρακτικό κομμάτι που ίσως προβληματίζει, όπως: Το κόστος συντήρησης, η αξιοπιστία και η ασφάλεια. Όχι μόνο του οχήματος κατά την κίνησή του αλλά και ως ιδιοκτησίας ή αν θέλετε ως περιουσιακού στοιχείου.

Οι διαφορετικές προδιαγραφές

Mε τη βοήθεια των ειδικών, από τις ασφαλιστικές εταιρίες, ψάξαμε τι ισχύει για την ασφάλιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ας δούμε πρώτα που διαφέρουν:

Τα ηλεκτρικά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητας ζημιάς (καινούργιες τεχνολογίες και εφαρμογές) και μεγαλύτερο μέσο κόστος (λόγω του πληθωρισμού επίσης), ενώ απευθύνονται σε ένα κοινό που δεν γνωρίζει τα πάντα για αυτά (ακόμα).

Υπάρχει ακόμα έντονη σοβαρότητα των ατυχημάτων γιατί, εκτός του αυξημένου κόστους επισκευής (στα πρώτα χρόνια εμφάνισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) είχε παρατηρηθεί αύξηση ατυχημάτων με πεζούς, λόγω της σχεδόν αθόρυβης κίνησής τους. Τώρα αυτό δεν ισχύει αφού υπάρχει ηχητική προειδοποίηση κίνησης.

Τα προβλήματα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κάποια από τα… προτερήματά τους:

Έχουν μεγαλύτερη δύναμη, επιταχύνουν πιο γρήγορα από αυτά με θερμικούς κινητήρες και είναι αθόρυβα.Οι πιθανοί αγοραστές τους δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τις αντιδράσεις τους έτσι χρειάζεται επιπλέον χρόνος προσαρμογής Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος πυρκαγιάς, η οποία σε μοντέλα με μπαταρία (ηλεκτρικά ή υβριδικά) θέλει ειδική αντιμετώπιση και συνήθως το όχημα καίγεται εντελώς. Είναι τελικά πιο ακριβά, τα ασφάλιστρα των ηλεκτρικών αυτοκίνητων, σε σχέση με τα συμβατικά;

Η απάντηση είναι όχι. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι εταιρείες, ασφαλίζουν κανονικά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το κόστος της ασφάλισης του εξαρτάται από:

την αντικειμενική αξία του μοντέλου που έχεις ή θέλεις να αγοράσειςτην ηλικία σουτα χρόνια που έχεις το δίπλωμα οδήγησηςτην περιοχή στην οποία κατοικείς

Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν και το κόστος ασφάλειας αυτοκινήτου με συμβατικό κινητήρα. Έτσι όπως αντιλαμβάνεσαι το κόστος της ασφάλειας δεν διαφέρει λόγω ηλεκτροκίνησης.

Κάτι άλλο που σκέφτεσαι είναι τι κόστος έχει η οδική βοήθεια στην ασφάλιση ηλεκτρικού;

Η οδική βοήθεια κοστίζει το ίδιο σε όλα τα οχήματα και είναι σωτήρια αν πάθεις μία βλάβη στο δρόμο και την χρειαστείς. Μην τσιγκουνευτείς τα χρήματα και σκέψου πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις όταν έρθει η στιγμή που θα την χρειαστείς, ακόμα και για μία μικρή βλάβη. Οπότε, όταν κάνεις ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου, πρόσθεσε και οδική με ελάχιστο κόστος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό