17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Είναι «πιθανώς καρκινογόνα» – Η επισήμανση για την ποσότητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά στον κόσμο, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες

Η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είναι «πιθανώς καρκινογόνα», αλλά παραμένει ασφαλής για κατανάλωση σε ήδη συμφωνημένα επίπεδα, δήλωσαν την Παρασκευή δύο ομάδες που συνδέονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι αποφάσεις είναι το αποτέλεσμα δύο ξεχωριστών ομάδων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η μία από τις οποίες εντοπίζει αν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ουσία αποτελεί δυνητικό κίνδυνο και η άλλη που αξιολογεί πόσο μεγάλο κίνδυνο στην πραγματική ζωή ενέχει στην πραγματικότητα η εν λόγω ουσία.

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά στον κόσμο, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ανακοίνωση, ο επικεφαλής διατροφής του ΠΟΥ, Φραντσέσκο Μπράνκα, σημείωσε αρχικά: «Εάν οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση να πάρουν αναψυκτικό με γλυκαντικές ουσίες ή με ζάχαρη, νομίζω ότι θα πρέπει να εξεταστεί και μία τρίτη επιλογή – η οποία είναι να πίνουν νερό αντ’ αυτής».

WHO cancer arm deems aspartame “possible carcinogen”; consumption limits unchanged https://t.co/zh5O6L1PPQ pic.twitter.com/2IEPWjJ8SZ

— Reuters (@Reuters) July 13, 2023

 

«Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δείχνουν ότι η περιστασιακή χρήση ασπαρτάμης θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους περισσότερους καταναλωτές» συμπλήρωσε.

Στην πρώτη της δήλωση σχετικά με το πρόσθετο, που ανακοινώθηκε νωρίς την Παρασκευή, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας, δήλωσε ότι η ασπαρτάμη είναι «πιθανώς καρκινογόνα».

Αυτή η ταξινόμηση σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι μια ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Δεν λαμβάνει υπόψη την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει ένα άτομο για να κινδυνεύσει, η οποία εξετάζεται από μια ξεχωριστή επιτροπή, την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που εδρεύει στη Γενεύη.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό