20 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Είναι η νέα πλατφόρμα ο πολιορκητικός κριός της Metα για μονοπώλιο και τεχνητή νοημοσύνη;

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε λιγότερο από 48 ώρες το Threads, η νέα πλατφόρμα της Metα με την οποία θέλει να ανταγωνιστεί το Twitter, ξεπέρασε τις 70 εκατομμύρια εγγραφές. Η εμφάνιση του Threads προκάλεσε ισχυρή σεισμική δόνηση όχι μόνο στο Twitter που απειλεί με νομικές ενέργειες κατά της Meta καταγγέλλοντας αθέμιτες και παράνομες τακτικές αλλά γενικότερα στον κόσμο των social media.

Ωστόσο η μαζική εγγραφή χρηστών στο Threads είτε από όσο θέλουν να ξεφύγουν από το χάος που έχει προκαλέσει στο Twitter ο Ελον Μασκ είτε από όσους θέλουν απλά να βάλουν στη ζωή τους ακόμη ένα λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης εγείρει κάποιες ανησυχίες. Η Meta έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την κυριαρχία της στην αγορά και για τη φερόμενη προσπάθεια να πνίξει τον ανταγωνισμό είτε αντιγράφοντας είτε απλά εξοντώνοντας ανταγωνιστικές πλατφόρμες και εφαρμογές.Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα του ανταγωνισμού ανησυχούν ότι εάν η νέα πλατφόρμα πετύχει τον στόχο της να αντικαταστήσει το Twitter ή γενικότερα συγκεντρώσει τεράστιο αριθμό χρηστών τότε θα οδηγηθούμε στη συσσώρευση ακόμη μεγαλύτερης ισχύος και κυριαρχίας για τη Meta και το αφεντικό της Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Το Twitter ήταν πάντα πολύ μικρότερο σε μέγεθος από τις πλατφόρμες της Meta, αλλά είχε τεράστια επιρροή στη βιομηχανία της τεχνολογίας, στα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική. Καθώς το Twitter άρχισε να παραπαίει υπό την διοίκηση του Μασκ άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους νέες πλατφόρμες που θέλησαν να καλύψουν το διαφαινόμενο κενό αλλά πρόκειται είτε για εναλλακτικές εφαρμογές είτε ακόμη και για πειραματικές όπως αυτή που δημιούργησε ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσει. Όμως η εμφάνιση του Threads και η τεχνογνωσία στον τομέα των social media σε συνδυασμό με την οικονομική ισχύ της μητρικής του εταιρείας το κατέστησε αδιαφιλονίκητο φαβορί στη διεκδίκηση του στέμματος από το Twitter.

Ο πυρήνας της μέχρι του εντυπωσιακού μέχρι στιγμής λανσαρίσματος της νέας πλατφόρμας της Metα είναι ότι το Threads συνδέεται άμεσα με το Instagram των περίπου δύο δισ. χρηστών. Όμως σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές αυτό το «κόλπο» που προκάλεσε την εκτόξευση των εγγραφών τις πρώτες 48 ώρες στη νέα πλατφόρμα μπορεί να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα του Threads σε πρώτη φάση αλλά και της Metα σε δεύτερο στάδιο. Αυτή η άμεση σχέση των δύο πλατφορμών μπορεί να προσκρούσει στις αντιμονοπωλιακές νομοθεσίες όπως και στις νομοθεσίες προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Metα αποφάσισε να μην επιτρέψει τη λειτουργία του Threads σε πρώτη φάση τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στη Βρετανία που δεν ανήκει πλέον στην ΕΕ φοβούμενη ότι δεν θα πάρει τη σχετική άδεια εξαιτίας της αυστηρής σε αυτά τα ζητήματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο περιβόητος νόμος DMA (Digital Markets Act) της ΕΕ έχει ανάμεσα στα άλλα ειδική πρόβλεψη για την πρόσβαση σε μια πλατφόρμα μέσα από άλλη πλατφόρμα όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή με το Threads και το Instagram.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το θέμα δεν περιορίζεται στη σφαίρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, το Threads αντιπροσωπεύει μια τεράστια νέα ευκαιρία για τη Meta να συγκεντρώσει δεδομένα εκπαίδευσης για τη δική της τεχνολογία AI, με τρόπο που θα μπορούσε να τη βοηθήσει να φτάσει τους ηγέτες του κλάδου όπως η OpenAI και η Google. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει κάθε προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη ανάλυση του τι σημαίνει η νέα πλατφόρμα για τον ανταγωνισμό στα social media αλλά και τη βιομηχανία της τεχνολογίας γενικότερα.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό