24.8 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Είναι δυνατή η ήπια προσγείωση της οικονομίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η καταπολέμηση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού δεν θα επιβραδύνει υπερβολικά την αμερικανική οικονομία, εκτιμά η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν.

«Νομίζω ότι αυτό που ονομάζουμε ήπια προσγείωση, είναι εφικτή», είπε η Γέλεν στην αμερικανική τηλεόραση. Μια ήπια προσγείωση σημαίνει έξοδο από την κατάσταση χωρίς μεγάλες οικονομικές ανατροπές. Εδώ και ένα χρόνο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει με τις υψηλές τιμές καταναλωτή, με σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη.«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε πιθανώς κάποια χαλάρωση στην αγορά εργασίας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ανεργία πρέπει να αυξηθεί», είπε η Γέλεν. Μια βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη, διότι η οικονομία λειτουργεί κοντά στο δυναμικό της λόγω της χαμηλής ανεργίας. «Νομίζω ότι οι προοπτικές για μέτρια ανάπτυξη και μια συνεχιζόμενη ισχυρή αγορά εργασίας, με τον πληθωρισμό να μειώνεται, παραμένουν άθικτες», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Φυσικά υπάρχουν κίνδυνοι. Ωστόσο, τόνισε, μια ισχυρή αγορά εργασίας και η μείωση του πληθωρισμού,είναι συμβατές.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει αισθητά: ο ετήσιος ρυθμός μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 5,0% ,τον Μάρτιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Μάιο του 2021.

Η Fed θεωρεί ως σταδιακή νίκη την υποχώρηση του πληθωρισμού μετά από εννέα συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων,ακόμη κι αν ο στόχος της για πληθωρισμό 2,0%  εξακολουθεί να μην φαίνεται άμεσα στον ορίζοντα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό