25.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Είναι αναπόφευκτη η χερσαία εισβολή στη Γάζα;

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχοντας συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στον θύλακα κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι ισραηλινές δυνάμεις περιμένουν το τελικό σήμα για την χερσαία εισβολή στον θύλακα.

Την ίδια ώρα όμως αυξάνονται οι πιέσεις από την διεθνή κοινότητα και πολλούς ηγέτες να καθυστερήσει την επιχείρησή της προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις για την τύχη των αιχμαλώτων- ειδικά μετά την απελευθέρωση των δύο ομήρων που είδαμε την Παρασκευή- αλλά και να περιοριστεί ο φόρος αίματος του άμαχου πληθυσμού.

Αυτό που βλέπουμε πάντως για την ώρα είναι μια εντατικοποίηση των επιδρομών. Το Ισραήλ έτσι αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη Γάζα για να πλήξει στόχους προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο για τα στρατεύματά του στο επόμενο στάδιο του πολέμου, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοινώθηκε, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε περίπου 320 στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πολεμική Αεροπορία έπληξε σήραγγες όπου κρύβονταν στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, στρατιωτικές τοποθεσίες, θέσεις παρατήρησης και θέσεις όλμων και αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων.

Πότε θα εξαπολύσει το Ισραήλ τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Επιπλέον, δυνάμεις πεζικού, πυροβολικού και τανκς έπληξαν μια σειρά από πυρήνες μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση με πυραύλους στα σύνορα.

Με βάση όλα αυτά, η χερσαία εισβολή είναι προ των πυλών, αλλά ο χρόνος της επιχείρησης παραμένει αβέβαιος.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κορνίκους από τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ABC της Αυστραλίας εάν η εισβολή έχει καθυστερήσει για να δοθεί περισσότερος χρόνος για να απομακρυνθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που βρίσκονται στη Γάζα, απάντησε: «Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Η απάντηση που μπορώ να δώσω είναι ότι θα διαλύσουμε πλήρως τη Χαμάς και θα φέρουμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι».

Σε άλλη ερώτηση, εάν είναι αναπόφευκτη η χερσαία εισβολή, ο Κορνίκους δήλωσε: «Ο στόχος εδώ είναι η πλήρης εξάρθρωση της Χαμάς από τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Εάν αυτό μπορεί να γίνει από αέρος… με πολύ περιορισμένη έκθεση στα στρατεύματά μας και λιγότερες ζημιές στο έδαφος, θα ήταν υπέροχο».

Πρόσθεσε όμως: «Αν η Χαμάς έβγαινε από τις κρυψώνες της, κάτω από τους αμάχους… και επέστρεφε τους ομήρους μας, και τους 212, και παραδοθεί άνευ όρων, τότε ο πόλεμος θα τελείωνε. Αν δεν το κάνει, μάλλον θα πρέπει να μπούμε και να το κάνουμε».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό