16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Είδος πεταλούδας πήρε το όνομά του από τον κακό στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι επιστήμονες ονόμασαν μια νέα ομάδα πεταλούδων από τον Σάουρον, τον φανταστικό λογοτεχνικό χαρακτήρα του JRR Tolkien. Είναι ο Άρχοντας του Σκότους ή αλλιώς ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών,

Οι ειδικοί επέλεξαν το όνομα Saurona επειδή οι μαύροι δακτύλιοι στα πορτοκαλί φτερά της πεταλούδας τους θύμιζαν «το μάτι που βλέπει τα πάντα» που περιγράφεται στα βιβλία του JRR Tolkien.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο ελπίζει ότι ο ασυνήθιστος τίτλος θα τραβήξει την προσοχή στο είδος και θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση περισσότερης έρευνας.

Δύο είδη πεταλούδων προστέθηκαν στο γένος Saurona. Το Saurona triangular και το Saurona aurigera είναι τα εναρκτήρια μέλη της ομάδας, αλλά αναμένεται να ενταχθούν πολλά περισσότερα είδη.

Το όνομα επιλέχθηκε από την Dr Blanca Heurtas, επιμελήτρια των πεταλούδων στο μουσείο, η οποία είναι μέλος μιας διεθνούς ομάδας που περιέγραψε το νέο γένος σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Systematic Entomology.

Οι ειδικοί ανέλυσαν περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη πεταλούδων και χρησιμοποίησαν τις εξελίξεις στο DNA για να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ τους σε γενετικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο εμφάνισης.

Οι πεταλούδες Saurona triangula και Saurona aurigera δεν είναι τα πρώτα πλάσματα που πήραν το όνομα του Σάουρον. Το λαμπερό μάτι του κακού έχει επίσης χρησιμοποιηθει για την ονομασία ενός σκαθαριού και ενός δεινοσαύρου.

Η ομάδα βρήκε επίσης ένα άλλο γένος πεταλούδων, το οποίο η Huertas ονόμασε Argenteria, που σημαίνει ορυχείο αργύρου, λόγω των φολίδων αργύρου στα φτερά του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό