20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Είδατε Ripley; Πως μας φάνηκε συνολικά, παίζει και το non gender παιδί του Στινγκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια καλογυρισμένη, ασπρόμαυρη παραγωγή που εστιάζει στην εσωτερικότητα της διαταραγμένης ψυχοσύνθεσης του κεντρικού ήρωα Τομ Ρίπλει είναι η σειρά «Ripley» που μόλις έκανε το ντεμπούτο της στο Netflix.

Τα 8 επεισόδια κυλάνε εύκολα, αν και οι ρυθμοί είναι αργοί, ενώ ο διακεκριμένος Ιρλανδός ηθοποιός Αντριου Σκοτ, στα 47 του χρόνια φαντάζει αισθητά πιο ώριμος από τους προκατόχους του. Ετσι, χάνεται η αίσθηση της «γέννησης» του δολοφόνου. Επίσης η σειρά, χάρη στη noir φιλοσοφία της, στερείται λάμψης. Γίνεται ακτή Αμάλφι ή Ρώμη που ξεμυαλίζουν αν δεν λούζονται από το εκτυφλωτικό μεσογειακό φως; Γίνεται Ripley χωρίς το star εκτόπισμα και τη φυσική γοητεία των Αλέν Ντελόν, Τζουντ Λο, Ματ Ντέιμον, Γκουίνεθ Πάλτροου;   

 Σε μουντό και καταθλιπτικό σκηνικό, ο Σκοτ παίζει σχετικά υποτονικά ή πιο ευγενικά, επιλέγει την αφαιρετική, υποκριτική οδό. Ετσι, το βασικό θετικό στοιχείο που εντοπίζουμε συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδοχές του μυθιστορήματος, είναι πως σου «μένει» η ανωτερότητα της διάσημης, σκοτεινής ιστορίας της Πατρίτσια Χάισμιθ και όχι το καστ.

 

Στιγμιότυπα από την πρεμιέρα στο Λος Αντζελες

Ως γνωστόν ο μικροαπατεώνας Τομ Ρίπλει, φεύγει από τις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης για την Ιταλία γιατί μετά από μια αναπάντεχη πρόταση στοχεύει να συνετίσει το γόνο μιας πλούσιας οικογένειας. Εκεί θα ερωτευτεί και θα μισήσει τον γοητευτικό «Ντίκι» αλλά και τη dolce vita που απολαμβάνει. Κλέβοντας την ταυτότητά του ποθεί να ζήσει όπως εκείνος, έστω κι αν σκοτώνει και μηχανορραφεί.   

 Στο βιβλίο βασίστηκαν το φιλμ Plein Soleil («Γυμνοί στον ήλιο») του 1960 και το «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» του 1999. Το Netflix προτείνει μια σοφιστικέ τηλεοπτική μεταφορά, λιγότερη εύπεπτη και εντυπωσιακή, σε προσαρμογή και σκηνοθεσία του Στίβεν Ζέλιαν.

«Όταν υποδύεσαι αυτούς τους διάσημους λογοτεχνικούς χαρακτήρες, δεν θέλεις απλώς να αντιγράφεις. Με ενδιαφέρει η ιδέα της διαφορετικότητας, γιατί αυτό νομίζω ότι είναι το θέμα. Ο λόγος που είναι τόσο ενδιαφέρων χαρακτήρας είναι πως δε μπορείς να τον τοποθετήσεις κάπου ακριβώς» ανάφερε στο περιοδικό Interview ο νυν πρωταγωνιστής Αντριου Σκοτ. Θυμίζουμε πως έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην αστυνομική σειρά του BBC, Sherlock ως «Jim Moriarty», έχει παίξει σε περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και ήταν εξαιρετικός στο δραματικό φιλμ All of Us Strangers που διεκδίκησε φέτος Οσκαρ. 

Πλάι του εμφανίζονται η Ντακότα Φάνινγκ, μονίμως καχύποπτη και αντιπαθητική (που δεν έχει καθόλου τη style icon στόφα της Γκουίνεθ Πάλτροου), ο ωραίος Βρετανός Τζόνι Φλιν και ο γνωστός Ιταλός ηθοποιός Mαουρίτσιο Λομπάρντι. Σε μικρότερους ρόλους – έκπληξη αρκετοί ιταλοί ηθοποιοί αλλά και οι Νταβίν Ράντολφ, Τζον Μάλκοβιτς.  Επίσης, συμμετέχει ο/η Ελιοτ Σάμνερ, παιδί του Στινγκ που αυτοχαρακτηρίζεται non gender. Λόγω της σειράς έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον στις διεθνείς καλλιτεχνικές στήλες. Θεωρείται ένα non binary ταλέντο, καθώς ασχολείται με τη μουσική από παιδάκι ενώ τραγουδάει και εμφανίζεται ως dj σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι 33 ετών και υποδύεται το θύμα του Ρίπλει, τον Φρέντι. Μπορείτε να τον δείτε και στη σειρά The Gentleman, επίσης στο Netflix. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό