20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Δώρο» για συνεπείς οφειλέτες: «Ξεκλειδώνουν» τραπεζικοί λογαριασμοί

Ειδήσεις Ελλάδα

Σειρά διευκολύνσεων για επιχειρήσεις που κρίνονται συνεπείς στην εξυπηρέτηση των χρεών τους στην εφορία, ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ, προκειμένου να στηρίξει εκείνες τις επιχειρήσεις που κρίνεται ότι μπορούν να είναι βιώσιμες ακόμα και αν χρωστούν.

«Υπάρχει η διάθεση από την Εφορία να φτιαχτούν φορολογικά προφίλ. Δηλαδή να υπάρχει προσωποποιημένη αντιμετώπιση εάν η φορολογική διοίκηση κρίνει ότι είσαι ή δεν είσαι βιώσιμη επιχείρηση», σημειώνει στο Action 24 ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία αυτή αφορά προς το παρόν μόνο τις επιχειρήσεις.

«Με μία συστηματική δυσκαμψία που έχει η ΑΑΔΕ στις ρυθμίσεις, στις παρακρατήσεις, στις φορολογικές ενημερότητες, οδηγούνται σε χρεοκοπία επιχειρήσεις οι οποίες, με μια διαφορετική μεταχείριση, θα μπορούσαν να το αποφύγουν», εξήγησε ο φοροτεχνικός, περιγράφοντας τους στόχους της νέας αυτής πρακτικής.

«Μια επιχείρηση που έχει χρέη προς τη φορολογική διοίκηση θα μπορεί να τα ρυθμίσει με ένα διαφορετικό τρόπο εφόσον κριθεί ότι είναι βιώσιμη. Επίσης, θα μειώνονται οι κρατήσεις για οφειλέτες που κρίνονται συνεπείς. Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση είναι συνεπής οφειλέτης και θέλει να βγάλει μια φορολογική ενημερότητα, είτε για να πουλήσει ένα ακίνητο είτε για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο, η εφορία θα της μειώνει το ποσοστό που παρακρατά από τη φορολογική ενημερότητα», τόνισε ο Νίκος Φραγκιαδάκης.

Επιπλέον, για επιχειρήσεις-συνεπείς οφειλέτες «θα γίνεται σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών, θα ‘μεγαλώνει’ το ποσό που είναι ακατάσχετο». Ακόμα, «θα υπάρχει αυτοματοποιημένος κεντρικός έλεγχος προϋποθέσεων τήρησης των ρυθμίσεων», είπε ο φοροτεχνικός, εξηγώντας ότι όταν γίνεται, για παράδειγμα, η καταβολή μιας δόσης, αυτό θα φαίνεται κατευθείαν στο σύστημα, προκειμένου να διευκολύνονται οι συναλλαγές της επιχείρησης.

Ακόμα, «θα γίνει πλήρης ψηφιοποίηση της χορήγησης βεβαίωσης οφειλής για τις μεταβιβάσεις ακινήτου με παρακράτηση τιμήματος χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία στη ΔΟΥ ή στο ΚΕΒΕΙΣ», ενώ θα συγκροτηθεί και υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό