14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δύσκολο έργο, αλλά όχι ακατόρθωτο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή επιστροφή του Παναθηναϊκού είναι γεμάτη εμπόδια μέχρι τώρα, αλλά αν κάποιος μπορεί να τα περάσει είναι η ομάδα που διαχρονικά «τρυπά» το ταβάνι της εκτός συνόρων.

Έφτασε η ώρα. Η μεγάλη επιστροφή για τον Παναθηναϊκό στις εκτός συνόρων διοργανώσεις. Έστω και στο Conference League, το οποίο σαφώς δεν μπορεί να μειώνει το «τριφύλλι». Ειδικά στο σημείο που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, «πληγώνοντας» απίστευτα τον εαυτό του και το στάτους του. Όχι όμως και την ίδια την ύπαρξή του.

Η Σλάβια Πράγας δεν έχει το επιφώνημα εντυπωσιασμού που ακολουθεί συνήθως ένας αγώνας με αντίπαλο απ’ τα κορυφαία Πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ως ομάδα όμως, έχει ταπεινώσει πολλά τέτοια κλαμπ. Οπότε αντιλαμβανόμαστε άνετα ποιο είναι το επίπεδο της αντιπάλου. Η χειρότερη κλήρωση που θα μπορούσαν να έχουν οι «πράσινοι».

Φυσικά και δε θα… κάτσουν να κλάψουν. Η Σλάβια δεν είναι άτρωτη και κυρίως έχει το φόβο απέναντι στον Παναθηναϊκό. Η δική της τύχη ήταν ακόμη μικρότερη στην κλήρωση, καθώς εκεί που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο… της μπάλας, της έτυχε ο Παναθηναϊκός. Το λες και γκαντεμιά για μια ομάδα που αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, έχει ως στόχο τον τελικό! Δίχως ίχνος υπερβολής.

Το ματς δε θα γίνει με τους ίδιους όρους. Η… ίωση, ήρθε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Γιατί «χτύπησε» παίκτες που δίνουν ο καθένας στοιχεία στο παιχνίδι που ήταν απαραίτητα στην οικονομία μιας τέτοιας αναμέτρησης. Ο Σένκεφελντ είναι ο ηγέτης της άμυνας, ο Αλεξανδρόπουλος πηγή ενέργειας στα χαφ, ενώ έχουμε και το ερωτηματικό της κατάστασης των Παλάσιος, Αϊτορ, Χουάνκαρ, Ιωαννίδη, συν φυσικά την ανετοιμότητα του Σπόραρ που πρόλαβε να κάνει ελάχιστες προπονήσεις με τη νέα του ομάδα.

Στα χαρτιά λοιπόν, οποιοσδήποτε άλλος ίσως να έλεγε «άστο μωρέ, μην ελπίζουμε κι άδικα». Όχι όμως ο Παναθηναϊκός. Εδώ ίσως να είναι και το σημείο κλειδί του αγώνα στην Τσεχία μάλιστα. Η συσπείρωση. Ψυχολογικά η ομάδα μοιάζει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Δε χρειάζεται και προσπάθεια εδώ που τα λέμε, ευρωπαϊκός αγώνας, από μόνος του αποτελεί κίνητρο για όποιον αγωνιστεί.

Οι απουσίες, ίσως να χαλαρώσουν κάπως τον αντίπαλο και να κρατήσουν σε εγρήγορση εσένα. Σε μικρογραφία επειδή προφανώς δεν ήταν ίδιες οι απαιτήσεις του αγώνα, δείτε τι είχε γίνει στο εκτός έδρας με τον Άρη στα πλέι οφ. Εκεί που ο Παναθηναϊκός πήγε χωρίς 11 παίκτες κι αν έχανε κινδύνευε να χάσει τις ελπίδες του για ευρωπαϊκή έξοδο νωρίς.

Αυτή ακριβώς η συσπείρωση της ομάδας σε αγωνιστικό επίπεδο, είναι το στοιχείο που απαιτείται στην Πράγα. Διότι ανασταλτικά η σωστή αντιμετώπιση του ματς, δίνει αυτόματα ένα πρώτο πλεονέκτημα. Κόντρα σε τέτοιου στυλ ομάδες, η Σλάβια δυσκολεύεται.

Το δεύτερο συν για τον Παναθηναϊκό, είναι αυτό που ίσως να φάνταζε αρνητικό μέχρι τώρα. Η εποχή. Βρισκόμαστε στον Αύγουστο, καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη. Ούτε η Σλάβια που η λογική λέει πως μέσα στους ερχόμενους μήνες θα ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή της. Πάντα οι όποιες διαφορές μπορούν να υπάρχουν, καλύπτονται ευκολότερα στα καλοκαιρινά προκριματικά. Αρκεί να υπάρχει το σωστό πλάνο και η ενδεδειγμένη νοοτροπία.

Εκεί μην τον φοβάστε τον Παναθηναϊκό. Διαχρονικά την έχει τη νοοτροπία στην Ευρώπη, ενώ τακτικά υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Γι’ αυτό ίσως η μεγάλη απαισιοδοξία της ημέρας της κλήρωσης, να άφησε τη θέση της στην υπεραισιοδοξία. Με τους Παναθηναϊκούς να πανηγυρίζουν για την επόμενη κλήρωση (Ράκοβ ή Τρνάβα) λες και η Σλάβια είναι… παιχνιδάκι.

Η ψυχολογία του κόσμου βέβαια, δεν επηρεάζει την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός πάει να «πέσει» σε μια μάχη που λόγω των προβλημάτων που του προέκυψαν, ίσως να έμοιαζε άνιση. Αλλά ακριβώς επειδή μιλάμε για το «τριφύλλι», κανείς δεν μπορεί να ξεγράφει κανέναν.

Ξέρουμε όλοι πόσο καλή είναι η Σλάβια. Ως ποδοσφαιρικό κλαμπ όμως, δεν έχει να… πει κάτι στον Παναθηναϊκό. Όχι λόγω έπαρσης ή μεγαλομανίας των «πράσινων», εντελώς αντικειμενικά. Άλλωστε το δείχνει η ίδια η αντιμετώπιση της ομάδας απ’ την Πράγα, που σχεδόν τα έχει βάψει μαύρα που θα αντιμετωπίσει το «τριφύλλι».

Όχι, η επιστροφή στην Ευρώπη μόνο εύκολη δεν είναι. Μην τρελαθούμε. Αν το ζευγάρι ήταν ισορροπημένο, η μη ολοκλήρωση του σχεδιασμού για να υπάρχουν οι ιδανικές λύσεις, αλλά κυρίως το πρόβλημα με την ίωση, γέρνει την πλάστιγγα προς την πλευρά των Τσέχων.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει. Έλειψε υπερβολικά μεγάλο διάστημα. Το να γυρίσει όχι απλά για καλοκαιρινά προκριματικά, αλλά στο μίνιμουμ των στάνταρ του (φάση ομίλων) δε θα μπορούσε να είναι απλό κι εύκολο.

Οι πάντες ξέρουν ποιον εκπροσωπούν, ποια φανέλα φορούν, ποιο έμβλημα αντιπροσωπεύουν. Ποδόσφαιρο είναι, ειδικά σε τέτοιου επιπέδου δυσκολίας ματς, τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο. Το κεφάλι ψηλά, Παναθηναϊκά, λόγω των δεδομένων. Της «δίψας» και της συγκίνησης που φέρνει η επιστροφή. Τα υπόλοιπα θα κριθούν στο χορτάρι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό