15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δύσκολη μάχη με την καθημερινότητα για την κυβέρνηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας εστιάζει η κυβέρνηση, που επιδιώκει ένα restart  εν μέσω σειράς προβλημάτων. Με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να επιμένουν και το κύμα των ανατιμήσεων να «πνίγει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, και ο επόμενος μήνας προβλέπεται δύσκολος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως πρόκειται για δύο προβλήματα που ήρθαν για να μείνουν και η έξοδος στο ξέφωτο αργεί ακόμα. Ωστόσο, παράλληλα με τη διπλή αυτή μάχη, θα δοθεί βαρύτητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και μια σειρά κινήσεων δρομολογούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση δίνεται στη λεγόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα, καθώς όσο πιο κοντά έρχεται ο χρόνος των εκλογών, τόσο πιο δυναμικά θα επανέρχεται στο προσκήνιο. Δεδομένο είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία ήταν το μείζον θέμα, με αποτέλεσμα μια σειρά θεμάτων να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η κυβέρνηση μιλά για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο από το σκληρό ροκ που επικρατεί στην πολιτική σκηνή είναι εμφανές πως η χώρα βρίσκεται σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επιδιώκουν την επιτάχυνση της υλοποίησης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που προεκλογικά είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή.

Η μητέρα των μαχών δίνεται για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με το βάρος σε αυτή τη χρονική συγκυρία να πέφτει στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων. Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει μπει τέλος στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων, καθώς υπολογίζεται πως περίπου 80.000 είναι στην αναμονή για την έκδοση της …πολυπόθητης απόφασης. Να σημειωθεί πως στις επιτροπές της Βουλής έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΕΦΚΑ , που εξυπηρετεί 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Το βάρος που θα δοθεί το επόμενο διάστημα σε προβλήματα της καθημερινότητας πιστοποιεί και ο κύκλος συσκέψεων που είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για την εξέταση των υπό κατάθεση μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με τις ανακοινώσεις να γίνονται από εβδομάδα.

Ασφυκτικό pressing από την αντιπολίτευση για την ακρίβεια

Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο φλέγον θέμα της ακρίβειας. «Το ίδιο υπαρξιακό πρόβλημα αισθάνεται κάθε νοικοκυριό, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και αγρότες» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «η ακρίβεια έχει πάρει διαστάσεις εκρηκτικές και σαρώνουν το εισόδημα».

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα παρέμβαση για ανακούφιση και δυνατότητα των παραγωγών να συνεχίσουν να παράγουν. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως πρέπει να αποφασιστεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και επιδότηση ειδική, προκειμένου να αντισταθμιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως ο ΕΛΓΑ οφείλει να κάνει άμεσα τους ελέγχους και να επισπεύσει τις αποζημιώσεις, καθώς και να δημιουργηθούν  προγράμματα ρευστότητας για τους παραγωγούς από την αναπτυξιακή τράπεζα.

Μέτρα «αύριο το πρωί» για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Το Κίνημα Αλλαγής μεταξύ άλλων προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μείωση του ΦΠΑ για τα βασικά αγαθά και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαιτώντας μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών.

«Οι ευοίωνες προβλέψεις για ανάπτυξη δεν δικαιολογούν την όποια “αισιοδοξία”, καθώς αποδεικνύεται περίτρανα ότι για την Ελλάδα η ανάπτυξη συναρτάται με την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Πυρά στην κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει ουσιαστικά και άμεσα, πραγματικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών εξαπολύει το ΜέΡΑ 25.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό