30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Δυστυχώς, είμαστε παντελώς άσχετοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι αλήθεια, και αυτό για πρώτη φορά στα χρονικά γίνεται παραδεκτό και από την αντιπολίτευση, πως μία κυβέρνηση πέτυχε να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις αντί να τις κυνηγήσει.

Η Ελλάδα πήρε αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του φονικού ιού και μάλιστα πολύ νωρίτερα από πολύ μεγαλύτερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, βλέπουμε τι συμβαίνει σε Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.

Οι πολίτες από την άλλη τι έκαναν μπροστά σε αυτά τα μέτρα; Η αλήθεια είναι πως αντιδράσαμε νωχελικά. Η πρώτη αντίδραση της κοσμοσυρροής στα σούπερ μάρκετ για να πάρουμε χαρτιά υγείας ακολουθήθηκαν από εικόνες αυτοσχέδιων μπαρ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κοσμοσυρροής στις παραλίες, πορειών αλληλεγγύης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και πολλών άλλων περιστατικά που δηλούν πως δεν πήραμε χαμπάρι τι συμβαίνει γύρω μας.

Όπως πολύ εύστοχα είπε ένας χρήστης των social media «είναι η πρώτη φορά που το μπάχαλο δεν είναι το κράτος αλλά εμείς». Η κυβέρνηση αυστηροποίησε τα μέτρα βήμα βήμα ευελπιστώντας στην ανταπόκριση της κοινωνίας. Την ίδια ώρα, όπως μαθαίναμε καθημερινά, στην Ιταλία μετρούσαν εκατοντάδες νεκρούς ανά 24ωρο με αποτέλεσμα να μην φτάνουν ούτε τα φέρετρα για να τους θάψουν.

Τι συμβαίνει, όμως, λοιπόν και αδυνατούμε να μείνουμε σπίτι. Προσωπικά δεν δέχομαι την θεωρία της ιδιοσυγκρασίας και πως ο Έλληνας δεν μπορεί να μείνει κλεισμένος στην οικεία του με τους δικούς του ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι δομικό. Είμαστε ως λαός παντελώς άσχετοι από τους βασικούς κανόνες υγιεινής και το πώς μπορεί κάποιος να αρρωστήσει.

Και τι δεν άκουσα αυτές τις μέρες. Άλλος μου είπε πως προσέχει αλλά πάει για ένα μπασκετάκι σε ανοιχτό χώρο. Δηλαδή εν μέσω πανδημίας ιδρώνει μαζί με άλλους, τους οποίους ακουμπά, πιάνοντας την μπάλα η οποία μεταφέρει μικρόβια του εδάφους αλλά και των ίδιων των παικτών ανακατεμένα με ιδρώτα και όλοι μαζί ανταλλάσσουν DNA. Δεν είχε ιδέα του τι ποιούσε.

Άλλος είχε καταρροή, πονοκέφαλο, πονούσαν τα κόκκαλά του, είχε βήχα και δέκατα και πήγε στην δουλειά. «Δεν είναι ίωση, με χτύπησε αέρας και ψιολοκρύωσα» μου είπε. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

Άλλος σκέφτηκε να πάει να αφήσει τα παιδιά του στους παππούδες γιατί θα τον τρέλαιναν όλη μέρα σπίτι. «Και δεν πας να πυροβολήσεις τους παππούδες στον κρόταφο, πιο ανώδυνο θα είναι για αυτούς», του είπα.

Άλλος, προσπαθώντας να μην υποκύψει στον δήθεν πανικό, συνέχισε να πηγαίνει γυμναστήριο λέγοντας πως δεν έχει πολύ κόσμο και προσέχει.

Λοιπόν, ας μην το κουράζουμε. Η Πολιτεία αντί να κάνει καμπάνιες για το πώς θα μείνουμε σπίτι, θα έπρεπε να γεμίσει την τηλεόραση με σποτάκια για το πώς μπορεί να μεταδοθεί μία γρίπη. Ναι, το Μένουμε Σπίτι, είναι το χάπι για το τώρα, στο μέλλον όμως; Πάλι τα ίδια θα περνάμε έχοντας έναν λαό ο οποίος στερείται βασικών γνώσεων;

Ποιος ξέρει, ίσως εάν εκπαιδευόταν ο Έλληνας να μην έβλεπε κάθε χρόνο δεκάδες ανθρώπους να πεθαίνουν από την απλή εποχική γρίπη.

.

Κορονοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε και πώς θα εφαρμοστεί; Ποιοι θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό