16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Δυσκολία εύρεσης εργαζομένων και πιθανές λύσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Τoυ Γρηγόρη Ντοβίνου, υπεύθυνου Μόνιμης Στελέχωσης στην εταιρεία Adecco Group

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων είναι μια τάση που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια στην αγορά. Ακόμα και σε προηγούμενα έτη, με τα ποσοστά ανεργίας σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, οι εργοδότες -ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους και για θέσεις υψηλής εξειδίκευσηςδυσκολεύονταν να βρουν τα κατάλληλα στελέχη εξαιτίας του χάσματος μεταξύ των απαιτούμενων και των προσφερόμενων δεξιοτήτων. Λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, δεν δόθηκε σε νέους η ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός αγοράς, με αποτέλεσμα την απαξίωση των δεξιοτήτων τους, κυρίως λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης. Επιπλέον, ενώ το ποσοστό του brain drain σταθεροποιείται σε χαμηλό επίπεδο μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, αναγνωρίζουμε τις επιπτώσεις των προηγούμενων ετών και τη χαμένη προστιθέμενη αξία που θα μπορούσε να προσφέρει σήμερα αυτό το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικήςοικονομίας.

ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ της έλλειψης ταλέντων, οι εταιρείες συχνά καλούνται να προσφέρουν περισσότερο ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και παροχών για να προσελκύσουν τα στελέχη που χρειάζονται. Οι εργαζόμενοι γίνονται, λοιπόν, πιο επιλεκτικοί, καθώς αντιλαμβάνονται πως πλέον η διαπραγματευτική δύναμή τους μεγαλώνει μπροστά στην έλλειψη ταλέντων στην αγορά. Επιπρόσθετα, η αύξηση της προσφοράς εργασίας δίνει περισσότερες επιλογές στην αναζήτηση του επόμενου επαγγελματικού βήματος στο υπάρχον δυναμικό, γεγονός που εντείνει τον ανταγωνισμό για τη διασφάλιση ταλέντου και δυσχεραίνει τη διαδικασία προσέλκυσης και επιλογής. Οι εταιρείες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν έως και 20% πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς για να προσελκύσουν ταλέντα στα τμήματα Πληροφορικής, Πωλήσεων και Ανάπτυξης Αγοράς.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ, η ζήτηση είναι υψηλή σε προγραμματιστές διαφόρων ειδικοτήτων, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών και του τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στοντομέα του HR υπάρχει αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες με εξειδίκευση στο Talent Attraction & Talent Acquisition, όπως και για ρόλους που έχουν αυξημένη εμπειρία σε διαχείριση αλλαγών – λόγω της ανάγκης των εταιρειών να ανταποκριθούν επιτυχώς στις συνεχείς και ταχείες αλλαγές της περιόδου που διανύουμε. Παρατηρούμε ακόμη αυξημένη ζήτηση και στα τμήματα Προμηθειών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Παραγωγής και Operations, Στελεχών Marketing με εξειδίκευση στα Digital και Social Media, Νομικών με εξειδίκευση σε GDPR, Data analysts και φυσικά των Επαγγελματιών Υγείας. Αντίστοιχη δυσκολία υπάρχει, όμως, και στηνκάλυψη θέσεων τεχνικών ειδικοτήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η τάση των νέων να μην επιλέγουν χειρωνακτικά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα οι τεχνίτες να τείνουν να εκλείψουν.

Ο ΚΟΣΜΟΣ της εργασίας μετασχηματίζεται τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς, οι οποίοι αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν λόγω της τεχνολογίας, προβλέπεται όμως ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει, ωστόσο, το ανθρώπινο δυναμικό να είναι έτοιμο γι’ αυτές τις θέσεις και να διαθέτει το απαραίτητο μίγμα γνώσεων και δεξιοτήτων για να αντεπεξέλθει σε αυτές.

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ λόγοι εξηγούν γιατί οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο της αγοράς και οι εταιρείες χωρίς τα αναγκαία ταλέντα που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά τους. Για να μειωθεί το χάσμα αυτό, χρειάζεται μια επανάσταση στον τομέα της επανεκπαίδευσης των εργαζομένων, του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων και της επαναξιολόγησης του ύψους των μισθολογικών αποδοχών, μέσω μιας «τριμερούς σύμπραξης» πολιτείας, επιχειρηματικού κόσμου και εργαζομένων.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του Co-19 ανάγκασε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την εξ αποστάσεως εργασία και να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση. Όπως επισημάνθηκεστο Jobs Reset Summit του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), πολλοί νέοι εργασιακοί ρόλοι θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τεχνολογικές δεξιότητες.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Έκθεση για το Μέλλον της Εργασίας, έως το 2025 τόσο οι άνθρωποι όσο και οι αυτοματοποιημένες μηχανές θα απασχολούνται τον ίδιο αριθμό ωρών. Η αυτοματοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 85 εκατ. θέσεων εργασίας – κυρίως χειρωνακτικών και θέσεων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, όπως οι εργάτες σε εργοστάσιο συναρμολόγησης και οι λογιστές.

Η ίδια έκθεση προβλέπει ότι οι δεξιότητες που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2025 σχετίζονται με:

 Επιστήμη Δεδομένων (Data Science) και Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing).

 Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) και Μηχανική Μάθηση (Machine Learning – ML).

 Big Data Science.

 Ψηφιακό Marketing και Στρατηγική.

 Αυτοματοποίηση Διαδικασιών.

 Ανάπτυξη Επιχειρήσεων.

 Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

 Ασφάλεια Πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της κυβερνοασφάλειας).

 Λογισμικό και Ανάπτυξη Εφαρμογών (UX/UI, προγραμματισμός blockchain).

 Internet of Things.

ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΑ είναι, όμως, και μερικά soft skills, καθώς η λίστα περιλαμβάνει και δεξιότητες όπως:

 Eπίλυση προβλημάτων.

 Αυτοοργάνωση (Self-Management).

 Συνεργασία με άλλα άτομα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ομίλου Adecco, Global Workforce of the Future 2022, από τους 34.200 εργαζόμενους σε 25 χώρες που συμμετείχαν, το 46% δήλωσε ότι το ύψος του μισθού και οι παροχές αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής εργασίας. Ο Όμιλος Adecco επιχειρεί να καταγράψει την πορεία των μισθών σε παγκόσμιο επίπεδο, να εξετάσει το ύψος των μισθών στην αγορά εργασίας, καθώς και να αξιολογήσει το αποτύπωμα του πληθωρισμού στις απολαβές των εργαζομένων.

ΠΑΡΑ την αύξηση του βασικού μισθού στην Ελλάδα κατά 9,4% από την 1η Απριλίου 2023, στα 780 ευρώ τον μήνα, παρατηρείται η τάση από πολλούς εργοδότες να προσφέρουν μισθούς που είναι πάνω από τον βασικό μισθό προκειμένου να προσελκύσουν ταλαντούχους νέους σε θέσεις εισαγωγικού χαρακτήρα, αλλά και θέσεις ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού λόγω της ανταγωνιστικότητας που παρατηρείται στην αγορά. Ακόμη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι διαμορφώνεται μια νέα δυναμική σε σχέση με τους μισθούς για ειδικότητες που απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες. Αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να προσφέρουν ελκυστικότερες απολαβές προκειμένου να προσελκύσουν όπως και να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα στο δυναμικό τους νέα ταλέντα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό