23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Δυναμικά ανέκαμψε η Wall μετά το χθεσινό “ηλεκτροσόκ” από τη Fed

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακάναμψη μετά το πτωτικό “μούδιασμα” της Τετάρτης κατέγραψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, ένα 24ωρο αφότου η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διατήρησε μεν σταθερά τα επιτόκια, αλλά υπέδειξε ότι μια μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο είναι απίθανη, παρά την περί του αντιθέτου πεποίθηση της αγοράς.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 369,67 μονάδες ή 0,97%, στις 38.519,84 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 57,85 μονάδες ή 1,19%, στις 4.906,72 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 197,63 μονάδων ή 1,30%, στις 15.361,64 μονάδες.

Τα εταιρικά αποτελέσματα επέστρεψαν έτσι στο προσκήνιο με τρία από τα λεγόμενα αποτελέσματα αναφοράς Magnificant Seven μετά το κλείσιμο της αγοράς. Η μετοχή της κατασκευάστριας του iPhone, Apple, σημείωσε άνοδο άνω του 1%, βοηθώντας στην άνοδο του ευρύτερου S&P 500. Η μετοχή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon κέρδισε περισσότερο από 2%, ενώ η μητρική του Facebook, Meta, κέρδισε σχεδόν 2%.

Πριν το άνοιγμα της αγοράς, η φαρμακευτική Merck ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσατα δ’ τριμήνου, γεγονός που βοήθησε στην ενίσχυση του Dow, καθώς η μετοχή της κέρδισε άνω του 4%.

Η Wall Street προερχόταν από μια κακή προηγούμενη συνεδρίαση, με τον Dow να σημειώνει τη χειρότερη ημέρα του από τον Δεκέμβριο, τον S&P 500 τη χειρότερη ημέρα του από τον Σεπτέμβριο και τον Nasdaq τη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Οκτώβριο.

Αιτία το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής που καθορίζει τη νομισματική πολιτική, “ψαλίδισε” τις ελπίδες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων το Μάρτιο, οδηγώντας τις μετοχές σε πτώση.

“Πιστεύω ότι η αγορά βιάζεται αδικαιολόγητα, με την τιμολόγηση τόσο πολλών μειώσεων επιτοκίων, καθώς κάτι τέτοιο, αν συνέβαινε, θα συνδεόταν με μια πολύ πιο αδύναμη οικονομία, εάν η Fed αναγκαζόταν να μειώσει τόσες φορές όσες τιμολογεί η αγορά αυτή τη στιγμή”, σημείωσε ο επικεφαλής της Apollo Global Management, οικονομολόγος Torsten Slok, στο δίκτυο CNBC την Πέμπτη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω, με το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να υποχωρεί σε χαμηλό ενός μηνός, στο 3,86%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 22 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Merck, Amgen, Walgreens Boots Alliance, ενώ των απωλειών εκείνες των Honeywell, UnitedHealth, Boeing.

ΗΠΑ: Κοντά σε υψηλό τριμήνου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Κοντά σε υψηλό τριών μηνών σκαρφάλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να επιβραδύνει στο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η συσταλτική πολιτική της Federal Reserve. 

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 σκαρφαλώνοντας στις 224.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 212.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις στο μεταξύ αυξήθηκαν στις 1,9 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυξήθηκε το δ’ τρίμηνο του 2023 η παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας, κρατώντας έτσι περιορισμένο και το εργατικό κόστος σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη που δίνει η Federal Reserve για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. 

Ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση 2,5%. 

Τα στοιχεία του γ’ τριμήνου στο μεταξύ, αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, δείχνοντας αύξηση 4,9% αντί για 5,2% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Το μοναδιαίο κόστος εργασίας ανέκαμψε, εμφανίζοντας αύξηση 0,5% μετά από πτώση 1,1% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία. 

Βελτιώθηκε αισθητά στο ξεκίνημα του 2024 η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα, όπως έδειξε η τελευταία έρευνα των δεικτών PMI της S&P Global, αλλά και η μέτρηση του Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global ενισχύθηκε στις 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 47,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 50,3 μονάδες. 

Τελευταία φορά που ο δείκτης ήταν πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων – που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας – ήταν τον Απρίλιο του 2023. 

Αυτή είναι επίσης η ισχυρότερη βελτίωση στις λειτουργικές συνθήκες του κλάδου από τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως αναφέρει η S&P Global στην έκθεση της. 

Βελτίωση έδειξε και η αντίστοιχη έρευνα του Institute for Supply Management (ISM), αν και ο δείκτης του ISM παρέμεινε κάτω από το επίπεδο του 50. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ISM, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στο 49,1 τον Ιανουάριο από την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Δεκεμβρίου στις 47,1 μονάδες. Ο δείκτης συμπλήρωσε 15 διαδοχικούς μήνες κάτω από το 50, με βάση την έρευνα του ISM. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος από το διάστημα Αυγούστου του 2000 με Ιανουάριο του 2002.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν υποχώρηση του δεικτη στις 47,0 μονάδες. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό